Турски съд нареди днес продължаване на предварителния арест на американския пастор Андрю Брънсън, съден по обвинение в "терористична" дейност, предаде АФП. Случаят подхранва напрежения между Вашингтон и Анкара, припомня агенцията.

Решението бе взето на днешното трето заседание от процеса, който се води в съд в Алиага /окръг Измир, Западна Турция/, според журналистка от АФП, присъстваща на място. Следващото съдебно заседание е насрочено за 12 октомври.

Турските власти обвиняват пастор Брънсън, че е действал в полза на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, както и в полза на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Анкара разглежда тези две организации като терористични. Турция обвинява Гюлен и неговото движение за организирането на опита за преврат от юли 2016 г.

Пастор Брънсън, който живее в Турция от двайсетина години, е обвинен също в шпионаж с политически или военни цели.

Той рискува да получи присъда до 35 години затвор, ако бъде признат за виновен в този процес, започнал на 16 април.

Случаят допринесе за обтягане на отношенията между Вашингтон и Анкара, които вече бяха влошени заради редица разногласия, специално по въпроса за американската подкрепа за сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа и отказа на САЩ да екстрадират Гюлен, който живее в Пенсилвания.

През септември Ердоган спомена идеята за размяна на пастор Брънсън срещу Гюлен - хипотеза, която бе отхвърлена от Вашингтон.