Турция разположи допълнителен брой военни транспортни средства в югоизточната провинция Килис, близо до границата със Сирия. Общо осем камиона, натоварени с танкове и гаубици са преминали оттам в посока към област Елбейли на сирийската граница, съобщава вестник "Хюриет", цитиран от "Фокус".

Според анонимен източник на редакцията, който има наложени рестрикции за изяви в медиите, военните средства са били транспортирани при засилени мерки за сигурност и предадени на турските войници от сирийската страна на границата.

Танкове М-60 "Патън" са изпратени на турско-сирийската граница като част от секретен план на Анкара да овладее нова бежанска вълна, която би могла да се отприщи след началото на евентуална офанзива на сирийските правителствени сили в Идлиб, един от последните бастиони на опозицията срещу Башар Асад. Дамаск трупа от седмици свои сили в северозападния район, който е недалеч от границата с Турция.

Сирийският режим трупа от седмици свои сили в района. Дамаск и Москва се готвят за атака, като особено важна цел ще бъдат джихадистите от "Хаят Тахрир аш Шам", където доминират бойците от бившия сирийски клон на Ал Кайда.

Турция подкрепя някои бунтовнически групи. Нейната цел е да избегне нападение, което би довело до нов поток от бежанци към нейна територия.

След кампанията на сирийската армия в Алепо от 2016 г. хиляди бежанци се отправиха към Турция, припомнят от "Хюриет".

За проследяване на движението на мигрантите ще бъдат използвани танкове със системи за наблюдение на къси разстояния. Турция разшири бежанския лагер Атме от сирийската страна на границата и увеличи броя на постовете си в северозападната провинция Идлиб.

ООН изрази безпокойство, че офанзивата на правителствените сили на Башар Асад ще принуди два и половина милиона души да се отправят към турската граница.

Първият удар вероятно ще бъде нанесен югозападно в Идлиб и долината ал-Габ в близост до крайбрежната зона, в която Русия има свои военни и морски бази. Друг потенциален фронт може да има в направление юг-югоизток, който би възстановил правителствения контрол над стратегическа магистрала, преминаващ през главните сирийски градове.

От няколко месеца районът, контролиран от опозиционните сили от 2015 г., е обект на удари от военните на Дамаск и Москва, което доведе до разрушаване на инфраструктурата, училища и болници в провинцията, пише турското издание.

В петък в Техеран ще се състои среща на високо равнище на президентите на Русия, Иран и Турция, посветена предимно на ситуацията в Сирия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Сирия, Иран и Русия да не започват безразсъдно нападение в контролираната от бунтовниците сирийска провинция Идлиб, защото то може да доведе до смъртта на стотици хиляди. На 31 август държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди, че Вашингтон ще смята всяка офанзива на правителствените сили за ескалация на един вече опасен конфликт. Освен това той заяви, че САЩ ще отговорят на всяко нападение с химическо оръжие, извършено от силите на Дамаск. 

На снимката: Дим се извива след пусната от правителствените сили бомба в град Кафр Набуда в провинция Идлиб на 19 септември 2013 г.