Ситуацията около сирийската провинция Идлиб продължава да се нажежава. САЩ и коалицията, на която те са начело е готова да отговори бързо и ефикасно в случай, че правителствените части, които настъпват срещу бунтовниците, употребят химическо оръжие.

"Следим много отблизо ситуацията около Идлиб в Сирия, където милиони невинни цивилни граждани са под заплахата да бъдат подложени на атака от режима на Башар Асад, подкрепян от Русия и Иран. Нашата позиция остава твърда-ако отново се използва химическо оръжие, САЩ и съюзниците ни ще отговорим бързо и по подобаващ начин", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

В потвърждение на това, САЩ съобщиха, че към сирийското средиземноморско крайбрежие е тръгнала атомната подводница"Нюпорт", въоръжена с крилати ракети "Томахоук" с обсег на действие 1600 километра. В района вече има две атомни подводници на американските ВМС.

Русия отговори с обвинение, че бунтовниците ще използват химическо оръжие и ще набедят Башар Асад, за да дадат повод на САЩ да ударят с около 100 крилати ракети правителствените части.

Няма никакви разузнавателни данни, които да сочат, че противниците на режима на сирийския президент Башар ал Асад в провинция Идлиб разполагат с химически оръжия. Това заяви днес пред репортери министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис по време на посещение в Делхи, съобщи "Ройтерс".

В момента в района на Източно Средиземно море има две ескадри-американска и руска, въоръжени с крилати ракети и готови да ги използват. Въпросът е ще се взриви ли ситуацията от използването на химическо оръжие и дали към Турция и Европа няма отново да потече поток от мигранти.