Президентът на САЩ Джо Байдън увери, че страната му иска да избегне ескалация в Близкия изток, предадоха световните агенции.

Тези уверения Байдън направи пред медиите, докато приемаше в Белия дом премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани.

"Заедно с нашите партньори, ние отблъснахме тази атака на Иран", заяви Байдън. "САЩ са ангажирани със сигурността на Израел. Ние сме ангажирани в подкрепа на прекратяване на огъня в Газа, което ще върне заложниците у дома и ще попречи на конфликта да се разпространи повече", каза Байдън.

САЩ не търсят ескалация, но ще продължат да защитават Израел след безпрецедентната атака от страна на Иран, заяви по-рано днес американският държавен секретар Антъни Блинкън.

След иранската атака срещу Израел Блинкън проведе 36-часови интензивни дипломатически разговори с цел да се избегне ескалацията на напрежението. Той говори по телефона с колегите си от Египет, Йордания, Турция, Саудитска Арабия, Великобритания и Германия. 

Русия също призова Израел и Иран за сдържаност след безпрецедентната атака, извършена от Техеран срещу еврейската държава, в момент, когато Тел Авив обмисля възможен ответен удар, предаде ДПА.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия, Николай Патрушев, подчерта в разговор с ръководителя на Съвета за национална сигурност на Израел, Цахи Ханегби, "нуждата от сдържаност на всички страни в конфликта в Близкия изток, за да се избегне ескалация", съобщиха руските новинарски агенции.

Патрушев заяви, че според Русия "различията във възгледите трябва да бъдат уреждани изцяло с политически и дипломатически средства".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза по-рано днес, че Москва е "изключително обезпокоена" от ситуацията в Близкия изток, и допълни, че допълнителната ескалация "не в интерес на никого", съобщи ТАСС.

Въпреки иранската атака срещу Израел Техеран няма интерес от ескалация на конфликта, смята заместник-ръководителят на института за ирански изследвания към Австрийската академия на науките, Ариане Садйед, цитирана от австрийската новинарска агенция АПА. Иран не може да си позволи да финансира война, а населението не подкрепя действията на режима на моллите, каза Садйед днес в интервю за АПА, цитирано от БТА.

Иран се представя пред иранците като "могъща сила в региона, която дава пример", но "хората не стоят зад него [Иран] идеологически", каза Садйед. Вече има мнозинство, което повече не подкрепя режима и намира нападението срещу Израел за "израз на сила", който е "напълно ненужен" и крие определена опасност. Експертката подчертава, че и дори много иранци да намират политическите действия на Израел за "проблематични", те не желаят Техеран да се намесва, защото в Иран има прекалено много проблеми, с които трябва да се справят първо. А нова вълна протести срещу управлението е малко вероятна, смята Садйед, тъй като няма средства за протести няма. Международните санкции отслабиха значително иранската икономика, като инфлацията в страната достигна около 50 %.

Последният голям протест през 2022 г. беше брутално потушен- тогава хиляди души излязоха по улиците след смъртта на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини, която беше арестувана заради неправилно носена забрадка, припомня АПА. Твърди се, че повече от 270 души са загинали в протестната вълна, а най-малко седем демонстранти са били екзекутирани.