Китайският външен министър Ван И обвини в четвъртък САЩ, че се опитват да потискат Китай, и разкритикува начина, по който Европейския съюз възприема Пекин, предаде ДПА, на която се позова БТА. 

В същото време Ван И заяви, че Китай желае да работи с Русия за насърчаване на нови форми на сътрудничество и за укрепване на приятелството.

А за Тайван - Пекин неизменно стои на твърда основа. 

"Ние сме решително против всякаква хегемония и сплашване и твърдо отстояваме суверенитета, сигурността и интересите си", подчерта китайският външен министър. 

Ван И каза, че Пекин ще продължи да работи за мира и стабилността в света. "Изправен пред нестабилна и сложна международна обстановка, Китай решително ще бъде сила на мира, стабилността и напредъка в света", увери той.

Пресконференцията на Ван И беше проследена с особено внимание, за да се разбере каква е позицията на Китай по някои важни международни въпроси като войната в Украйна, китайско-американските отношения и отношенията между Пекин и Тайван.

Китай и Западът (САЩ и ЕС)

САЩ не са изпълнили обещанията си и са разширили санкциите си срещу Китай, каза Ван И на пресконференция в кулоарите на сесията на Общокитайското събрание на народните представители (ОКСНП).

Министърът се запита дали, ако Вашингтон вижда в Китай толкова голяма заплаха, САЩ имат самочувствието на световна сила.

Вашингтон би трябвало да си сътрудничи с Пекин за стабилно развитие на отношенията, каза Ван И. Един конфликт между Китай и САЩ би имал "непредвидими последици", допълни той.

Вашингтон неведнъж е налагал санкции на Китай, включително е отрязал достъпа му до най-съвременни технологии в сектора на чиповете. САЩ критикуват китайски компании, заподозрени в нарушаване на човешките права в северозападния китайски Синцзян-Уйгурски автономен район, и подозират Пекин, че доставя на Русия важни технологии, необходими за войната в Украйна.

Китай отговори на западните санкции, като например ограничи износа на редки минерали, които са жизненоважни за производството в технологичния сектор.

На същата пресконференция Ван И обвини ЕС, че има погрешни представи за Китай. Обстоятелството, че Брюксел описва втората по големина икономика в света като "партньор за сътрудничество, икономически конкурент и системен съперник", "не отговаря на фактите", заяви 70-годишният дипломат.

Това ненужно е нарушило развитието на отношенията между ЕС и Китай, допълни той.

През последните месеци продължаващото антисубсидийно разследване от страна на Брюксел на производители на автомобили в Китай значително обтегна отношенията между двата големи търговски партньора, посочва ДПА.


 Без визи за гражданите на още шест държави

Китай от 14 март ще предлага безвизов достъп до своя територия на белгийските граждани, съобщи днес китайският външен министър Ван И. Пътуващите от Австрия, Ирландия, Люксембург, Унгария и Швейцария също ще могат да влизат в страната без виза, предаде белгийската новинарска агенция Белга, на която се позова БТА.

Китай ще приложи пробно безвизовия режим за шестте държави, заяви Ван И по време на пресконференция. Белгийските граждани, които планират да пътуват до Китай за не повече от 15 дни, вече няма да се налага да кандидатстват за виза.

Политиката се прилага за хората, пътуващи до Китай с цел бизнес, туризъм, посещаване на семейство и приятели, а също преминаващи транзит. Други европейски държави, включително Германия, Италия и Франция, по-рано също получиха право на безвизово пътуване до Китай.


Пекин и Москва

Китай желае да работи с Русия за насърчаване на нови механизми за сътрудничество и за укрепване на приятелството, заяви китайският външен министър Ван И на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на парламента в Пекин, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Китай и Русия създадоха нов модел на отношения между големи страни, напълно различен от остарелия подход от времето на Студената война, основаващ се на принципите на неприсъединяване, неконфронтация и ненасоченост срещу трети страни", отбеляза Ван И, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Китай и Тайван...

Във връзка с Тайван Ван И заяви: "Политиката ни е много ясна - да продължим най-искрено да се стремим към перспективата за мирно обединение. Червената ни линия също е пределно ясна - никога няма да позволим Тайван да се отдели от родината". Той отбеляза, че сигурността в Тайванския проток се диктува от спазването на принципа за "Един Китай".

...и Филипините

Ван И предупреди също, че Пекин ще брани правата си в Южнокитайско море след поредица от инциденти с Филипините в тази обширна морска зона, над която имат претенции няколко държави.

"Ще отстояваме легитимните си права съгласно закона", каза той след нова конфронтация тази седмица между китайските сили и филипинската брегова охрана.

Годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители (китайския парламент) е главното политическо събитие на годината в Китай, което по традиция дава възможност на правителството да представи в основни линии своята икономическа и дипломатическа политика.