Съединените щати нямат план за Сирия след като бъде изпълнена заповедта на президента Доналд Тръмп за изтегляне на американските войски, заяви бившият специален пратеник на САЩ в международната антиджихадистка коалиция Брет Макгърк, цитиран от Франс прес.

"Няма план какво ще последва" и това засилва опасностите за американските войски в Сирия, каза Макгърк. Той подаде оставка през декември, след като Тръмп обяви изтеглянето от Сирия.

В интервю за телевизия Си Би Ес Макгърк заяви: "Президентът беше ясен - тръгваме си. И това означава, че нашите войски трябва да имат ясна мисия: изтегляне, и то безопасно изтегляне". Но до този момент ние нямаме план, продължи той. "Това засилва уязвимостта на нашите войски. Това засилва опасностите за нашите хора на място в Сирия и това ще отвори пространство за Ислямска държава".

Бившият специален пратеник на САЩ е на мнение, че партньор като Турция, която е съюзник на САЩ в НАТО, не е в състояние да замести Вашингтон, както твърди Анкара. "Това не е реалистично", каза Макгърк, според когото ще е трудно да се изтеглят войските и наред с това да се търси формула те да бъдат заместени от партньор, различен от антиджихадистката коалиция.

По-рано Макгърк бе предупредил, че американско изтегляне ще укрепи позициите на сирийския президент Башар ал Асад и ще отслаби влиянието на САЩ, а влиянието на Русия и Иран ще се засили, добавя АФП.

Същевременно президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Турция Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха в телефонен разговор да продължат да търсят решение с преговори в Североизточна Сирия, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс и ДПА.

"Двамата лидери се споразумяха да продължат да търсят решение с преговори за Североизточна Сирия, отговарящо на нуждите на сигурността на двете страни", се казва в декларация на Белия дом.

Ердоган е изказал на Тръмп съболезнования за четиримата американски граждани, загинали в самоубийствен атентат в сирийския град Манбидж, отговорност за който пое Ислямска държава. Тръмп е подчертал, че е "важно да бъдат разгромени терористичните елементи" в Сирия, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс. "Двамата обсъдиха също взаимния интерес на двете страни от разширяване на търговските им отношения", добави тя.

Това е вторият телефонен разговор на двамата президенти през изтеклата седмица, след като Тръмп изненадващо обяви изтегляне на близо 2000-те американски военни от Сирия.

Плановете на Вашингтон за изтеглянето остават неясни, отбелязва ДПА. Американските военни съобщиха, че са започнали изтеглянето от Сирия, но не обявиха график за него.

Турция е готова да поеме без отлагане грижите за сигурността в сирийския град Манбидж, заяви турският президент Ердоган в разговор по телефона с президента на САЩ Тръмп. Това обяви снощи турското президентство, цитирано от Ройтерс. Според Ердоган нападението миналата седмица, в което в Манбидж бяха убити четирима американски военни, е било провокация срещу решението на Тръмп да изтегли войските на САЩ от Сирия.

Манбидж е под контрола на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, съюзени с кюрдските Сили за защита на народа (СЗН). Миналия месец СЗН предложиха на президента Башар ал Асад сирийски войски да се разположат в района около града, за да не се допусне евентуално турско настъпление, добавя Ройтерс.

Според Анкара терористите от СЗН са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), коятов от десетилетия води въоръжена борба на турска земя. През декември Турция заплаши, че ще навлезе в Манбидж, напомня ДПА. След обявеното от Тръмп решение за изтегляне от Сирия Турция спря операцията за Манбидж, но оттогава засилва военното си присъствие до сирийската граница.

Миналата седмица Тръмп предложи да се създаде зона за сигурност в северна Сирия. Сирийските демократични сили заявиха, че са готови да съдействат за такава зона. Но Турция иска тя да бъде прочистена от кюрдски бойци, добавя Ройтерс.

Турция е готова да поеме без отлагане грижите за сигурността в сирийския град Манбидж, е заявил Ердоган в разговора си с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Ройтерс цитира турския президент, че нападението миналата седмица, в което в Манбидж бяха убити четирима американски военни, е било провокация срещу решението на Тръмп да изтегли войските на САЩ от Сирия.