Американски официален представител във Вашингтон заяви пред Асошиейтед прес, без да представи доказателства, че според първоначалната оценка на екип на американските въоръжени сили Иран или негови съюзници са използвали експлозиви, за да пробият дупки в четири кораба.

Подробностите около предполагаемия саботаж на два саудитски, един норвежки и един танкер от ОАЕ остават неясни и представители на страни от Персийския залив отказват да посочат кого смятат за отговорен. Но случаят показа нарасналия риск за морските превози в район, който е от жизненоважно значение за световните енергийни доставки, докато се засилва напрежението между САЩ и Иран заради разпадащото се ядрено споразумение със световните сили, отбелязва АП, цитирана от БТА.

САЩ вече са предупреждавали кораби, че "Иран или насочвани от него групи" може да извършат нападения срещу морския транспорт в региона. Вашингтон разположи самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" и бомбардировачи Б-52 в Персийския залив, за да противодейства на неуточнени заплахи от страна на Техеран, отбелязва АП.

Мащабът на предполагаемия саботаж все още не е ясен. В изявление на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих се казва, че два петролни танкера на кралството са понесли значителни щети.

Танкерът от ОАЕ е заобиколен от плаващ бараж

Снимка: AP/БТА

На сателитните снимки, получени от компанията "Максар текнолъджис" се вижда, че танкерът от ОАЕ е заобиколен от плаващ бараж, което говори за опасения от изтичане на петрол. Отвисоко по корабите не се виждат признаци за значителни щети. Според изявление на компанията, собственик на норвежкия танкер, в корпуса му има пробив, но няма опасност кораба да потъне. Според източника на АП от САЩ всички кораби са получили пробиви с големина от 1,5 до 3 метра, близо до или точно под ватерлинията. Смята се, че пробивите са причинени от експлозии.

Поражението по норвежкия танкер

Снимка: AP/БТА

Испания обяви, че изтегля временно от водите край Персийския залив своята фрегата "Мендес Нунес", участвала във воден от САЩ боен флот. Фрегатата с 215 моряци на борда няма да прекоси Ормузкия проток и да влезе в Персийския залив заедно с флота, воден от американския самолетоносач "Ейбрахам Линкълн".

Испанското министерство на отбраната отказа да съобщи причините за внезапната промяна в плановете. Според испански медии, позоваващи се на правителствени източници, Мадрид се опасява да не бъде въвлечен в нежелан конфликт в резултат на кризата между Вашингтон и Техеран, отбелязва АП.

Говорител на иранския парламент определи нападенията срещу танкери край бреговете на ОАЕ като "израелска хитрост", предаде Ройтерс, цитирайки иранската официална агенция ИРНА. Говорителят не уточни каква роля може да е изиграл Израел при нападенията.