В Косово се проведе церемония по официално подаване на заявление на Косово за членство в Европейския съюз на фона на повишено напрежение със Сърбия след сблъсъци в северната част на страната.

Президентът на Косово Вьоса Османи, премиерът Албин Курти и председателят на парламента Глаук Конюфца подписаха кандидатурата на Косово за членство в ЕС, съобщи КосоваПрес. Президентът Османи каза, че това е исторически ден и че Косово заслужава да бъде част от семейството на ЕС, предаде БТА.

"Процесът не е равномерен и може да е дългосрочен, но ние сме решени да успеем. Ще свършим работата си, за да може Европейският съюз да изпълни възможно най-лесно своята част", добави Османи.

Председателят на парламента на Косово Глаук Конюфца заяви, че Европейският съюз ще бъде завършен, само когато всички европейски нации са част от този съюз.

"Това е първата официална стъпка по пътя на присъединяването на Косово към Европейския съюз (...) Заслужаваме да станем страна кандидат и да вървим към започване на преговори за членство в Европейския съюз", каза Конюфца.

Конюфца призова парламента, съвета, комисията и държавите членки на ЕС да демонстрират подкрепата си за Косово, като единодушно одобрят искането на страната.

Премиерът на Косово Албин Курти каза, че напредъкът на Косово ще зависи от ангажимента за дълбоки и трансформиращи реформи.

"Скоростта, с която ще се движим, ще зависи от нас, затова е необходим ангажиментът на всеки и отдадеността на всеки. Преодоляваме пречките и предизвикателствата с демократично развитие", каза Курти, цитиран от КосоваПрес.

Преди евентуално членство Косово трябва да постигне споразумение със Сърбия за нормализиране на отношенията, отбелязва Ройтерс. ЕС вече работи по сделка, на която се надява и двете страни да се съгласят в рамките на година.

Сръбски протестиращи в Северно Косово блокираха главни пътища през последните дни и имаше престрелки с косовската полиция след арестуването на бивш сръбски полицай на фона на нарастващото напрежение между властите и сръбското малцинство в Косово.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.

Косово е признато за независима държава от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на ЕС - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

Косово е единствената страна в региона, която досега не беше подала кандидатура за членство в евросъюза.