Два случая на едновременно заразяване с два щама на COVID-19 бяха регистрирани от бразилски учени в южния щат Рио Гранди до Сул, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

По думите на Фернанду Спилки от лабораторията по молекулярна микробиология към университета в Нову Амбургу инфектираните пациенти са били мъже на възраст около 30 години.

И при двамата, независимо че са били заразени едновременно от два различни щама на коронавируса, заболяването е протекло в лека и умерена форма.

Учените все още не могат да прогнозират колко опасно може да бъде подобно протичане на болестта при пациенти от рисковите групи. Предполага се, че заразяването може да е станало последователно с два различни щама на COVID-19 при малък времеви интервал между тях.

Учените в щата Рио Гранди до Сул са успели да идентифицират пет разновидности на коронавируса, сред които и щамове с мутации в S-белтъка, които се считат от изследователите за по-заразни от началния вирус, разпространил се в китайския град Ухан.

Подобни изменения на структурата на обвивката на патогенна бяха характерни за тъй-наречените южноафрикански и бразилски щамове.

По мнението на Спилки регистрираните два случая говорят за високата концентрация на различни геноми на коронавируса, разпространяващи се в страната.