Такъв извод вече може да се направи, след като имаме пример от размяната на санкции от 2014 година досега. Целите и на едната, и на другата страна не бяха постигнати и естествено е да се запитаме- има ли друг начин за решаване на проблемите?, анализира в статия "Независимая газета".

Наложените в началото санкции от САЩ и ЕС срещу Русия досега не са довели до промяна на нейната външна политика. Наложените от Русия контрасанкции не показаха ефективност, а лишиха населението й от редица стоки, произвеждани в Европа и щатите.

Сега видяхме санкции от страна на Министерството на финансите на САЩ, които пряко бяха насочени към руски олигарси, близки до Кремъл и за първи път създадоха трудности и изправиха пред сериозни проблеми техни компании. Русия готви отговор-внесеното в петък в Държавната Дума предложение за такъв отговор обаче също поражда много въпроси.

Планираната пълна забрана на сътрудничество с американски компании в атомната, авиационната и ракетната индустрия ще удари не само по щатския бизнес, но и по руския. А предложението да се спре вносът на американски лекарства със сигурност ще се отрази на здравето на руските граждани. Вярно, прави се уговорка, че това няма да са лекарствени средства, които не се произвеждат в русия, но въпреки това опасност има.

Руските управляващи се надяват, че такава забрана ще стимулира развитието на много производства на стоки, внасяни досега, в самата Русия. Но опитът от 2014 година показва, че това не се случва в мащаби, които са необходими за пазара на страната. Трябва да се отбележи и това, че внесения миналата седмица проект на законопроект е до голяма степен "декларация за намерения", а последната дума ще има Владимир Путин.

Чисто икономически не могат да се пренебрегнат и още два факта-взаимната търговия между САЩ и Русия е с обеми от 23 милиарда долара. Това е доста незначително на фона на обема на търговия между САЩ и Китай, където обемите са над 700 милиарда долара. И вторият факт - сравнението на БВП на двете страни е категорично в полза на САЩ. Те имат БВП от над 18 трилиона долара, докато Русия- 93 трилиона рубли.

В този смисъл забраната за внос на американски алкохол, цигари и напитки като Кока Кола няма да бъде усетена от американските производители, нито от руските-делът на тези стоки на руския пазар е около 2-3%. Но забраната за износ на титан например може да докара до фалит още една руска компания-ВСМПО-Ависма-която изнася този метал за "Боинг" и други американски компании. След случилото се с "Русал", където са заети 60 000 руски граждани, ако към тях се добавят още 30 000 от титановото производство, нещата може и да се влошат за цялата руска икономика.

Не е лошо и администрацията на Тръмп да преосмисли идеите си за санкции, след като е очевидно, че те не постигат желаното и не променят външната политика на Кремъл. Трябва да има и друг начин двете държави да се разберат и въпрос на държавническа мъдрост е да го намерят. В противен случай санкции срещу санкции е филм, който гледаме от 4 години и вероятно ще гледаме още дълго.