Тук забавянето официално се обяснява с чисто технически причини. Анонимни източници на вестника от руското външно министерство и държавната компания "Рособоронекспорт", подписала от руска страна договора с Иран за доставка на зенитно-ракетните комплекси, неофициално признали, че проблемът е чисто политически.
Утре в Сингапур ще се срещнат президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама. Те не само ще обсъдят ядрената програма на Иран, но може да вземат и решение кога да бъдат въведени санкциите срещу Техеран, пише "Комерсант". В отговор на опитите на Техеран да отклони предложението да предостави за преработване ирански ниско обогатен уран в Русия и Франция Вашингтон се готви да реагира с нови санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН, пише вестникът. Те включват забрана за внос на течни горива в Иран, ограничение на достъпа на ирански стоки до международните пазари и замразяване на ирански банкови сметки в чужбина. Но за да дадат резултат тези санкции, САЩ се нуждаят от подкрепата на Русия.
Президентът Медведев вече изтъкна в интервю за германското списание "Шпигел миналата седмица", че Москва може да подкрепи санкциите срещу Иран, ако другите варианти не дадат резултат. "Ако иранското ръководство заеме не особено конструктивна позиция, всичко може да се случи", изтъква Медведев в интервюто си. Последната дума за санкциите ще кажат двамата президенти - на Русия и на САЩ. И очевидно това ще стане скоро. Едно е ясно - докато се обсъждат сериозно вариантите за санкции срещу Иран заради неговата несговорчивост, Техеран няма да дочака обещаните му рески зенитно-ракетни комплекси, подчертава "Комерсант".