Причината-всичките активи на хората от „Кремълския списък“ в САЩ се замразяват, а на американските граждани им е забранено да встъпват с тях в каквито и да са делови контакти.

7 от новите руски имена в списъка на Министерството на САЩ са част и от класацията на „Форбс“ за най-богатите хора в света. Именно те започват чувствително да обедняват, ако загубата на стотина милиона долара може да се определи по този начин.

Най-известният от тях-Олег Дерипаска- е под номер 23 в класацията на „Форбс“ на най-богатите руснаци. Според последните данни, той притежава активи за 5.3 милиарда долара. Според „Форбс“ към 18 часа московско време тези активи са намалели с 957 милиона долара. Причината-рязкото поевтиняване на акциите на неговата компания En+ на Лондонската борса с 20%.

Поставеният под №21 в списъка на „Форбс“ Сулейман Каримов губи 244 милиона долара, Виктор Векселберг-41 милиона долара. Засега няма промяна в състоянието на Кирил Шамалов и Игор Ротерберг.

При обявяване на санкциите днес Министерството на финансите на САЩ разпространи съобщение, в което се казва:

„Руското правителство работи в полза на олигарсите, включени в санкциите и облагодетелства елити, близки до властта. Това се съчетава и със злонамерени действия по целия свят, като завземането на Крим, насилието в Източна Украйна, подкрепата за режима на Асад в Сирия. Руските олигарси и елити вече няма да бъдат изолирани от последствията от дестабилизиращите действия на собственото си правителство“.