Партията на финландската премиерка Сана Марин е на път да изгуби властта, след като на парламентарния вот остана на второ място, макар и със съвсем минимална разлика.

След приключването на парламентарните избори в неделя първите данни от преброяването показаха, че дясната опозиционна Национална коалиционна партия на Петери Орпо води с 20,8%, предадоха Ройтерс и БТА.

Финландската социалдемократическа партия на премиерката Сана Марин остана на второ място с 20,7%.

"Ако преднината на партията на Орпо се запази, то по конституция той ще трябва да състави правителство и ерата на Марин ще приключи", отбелязва Ройтерс.

37-годишната Марин е смятана от симпатизантите си за модел за подражание за погресивен млад и нов лидер, но у дома тя бе подложена на критики заради скандали, свързани с партията и заради увеличението на държавните разходи.

Националната коалиционна партия водеше допитванията в продължение на две години, но нейната преднина се стопи в последно време. Тя обещава намаляване на държавните разходи с цел спиране на увеличаването на държавния дълг, който достигна над 70% от БВП, откакто Марин пое властта през 2019 г.

Орпо обвинява Марин, че е подкопала устойчивостта на финландската икономика в момент, в който страната е засегната тежко от европейската енергийна криза, породена от войната на Русия в Украйна.

Снимка: БТА

По времето на Марин обаче Финландия се отказа от неутралитета си и подаде молба за членство в НАТО и се очаква следващата седмица да бъде официално обявено, че страната става част от алианса.

Избирателната активност на вота днес е била 71,9 на сто, съобщава министерството на правосъдието.

Лидерът на Националната коалиционна партия Петери Орпо заяви, че засега резултатите са добро начало и изрази благодарност за подадените за неговата политическа сила гласове, допълва Франс прес.

Снимка: БТА

На трето място се нареди националистическата, евроскептична и антимигрантска партия "Финландците" на Рика Пура с 18,6 процента.

Досега са преброени над 70% от подадените гласове, показват данни на министерството на правосъдието, а финалните резултати от вота ще бъдат обявени на 5 април.

В изборите взеха участие 2424 кандидати от 22 регистрирани партии.

Избирателите имаха право да гласуват и предварително в периода 22-28 март и тогава гласа си дадоха 39,8 процента от тях, което позволи и толкова бързо да бъдат обявени първи данни от преброяването на бюлетините.

Предишните избори в страната бяха през 2019 г. След това бе сформирано петпартийно правителство, начело със социалдемократите, спечелили тогава най-много гласове.