При идването си на власт финландската социалдемократка Сана Марин беше най-младата министър-председателка в света. Утре тя ще се бори във Финландия за втори мандат като политик. Марин е олицетворение на модерността, която я изведе на международната сцена, но понякога поведението й става повод за разделение в родината й, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

На 37 години, през 2019 г. тя беше почти неизвестна във финландската политика, но привлече внимание с твърдите си думи срещу могъщия руски съсед след избухването на войната в Украйна, както и с компетентното справяне с пандемията от КОВИД-19. Постигна го и с подаването на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО.

Но в държава, която цени дискретността, премиерката е също и "купонясващата Сана", нелицеприятно прозвище, дадено й от местните таблоиди. Причината: посещение в нощен клуб, когато е била контактна за ковид, и разпространение на видео за щуро парти в официалната резиденция, заради което е принудена да си направи тест за наркотици.

Аз съм човешко същество. Понякога и на мен ми е иска да почувствам радост, светлина и удоволствие насред тези тъмни облаци, сподели тя миналото лято с насълзени очи, в опит да сложи край на спор, който опияни таблоидите по света, но й спечели и много поддръжници, които осъдиха сексистките атаки срещу нея.

Допитванията показват, че макар да е популярна като министър-председателка, ще й е трудно да осигури изборна победа на своята партия утре, тъй като конкурентите й вдясно и от крайнодясно я изпреварват с малко.

Родена в скромно семейство, тя израства близо до Темпере, "червеният" промишлен бастион на страната, където по-късно е председателка на градския съвет.

Родителите ми се разведоха, когато бях малка, защото баща ми имаше проблем с алкохола, разказва Марин в блога си.

Тя е отгледана от рождената си майка си и нейната нова партньорка в семейство с две майки и с ниски доходи, което живее в общинско жилище. За да се издържа докато учи, работи в супермаркет, заради което й се подиграват.

Когато става министър-председателка, всекидневникът "Илталехти" приветства "забележителното издигане на касиерка в магазин до най-високия пост във Финландия"

Избрана за депутат на 30-годишна възраст, тя става разпознаваема година по-късно благодарение на ораторската си дарба. След победата на социалдемократите на парламентарните избори през пролетта на 2019 г. е назначена за министър на транспорта.

След оставката на министър-председателя Анти Рине Марин е издигната за ръководител на правителството, в който младите хора и жените са мнозинство.

Марин има едно дете, родено през 2017 г.Тя се проявява добре по време на пандемията, когато финландците, които по природа са склонни на социално дистанциране, постигат едни от най-добрите резултати н Европа.

Тя даваше много ясни препоръки, успя да успокои населението и да създаде впечатление, че правителството контролира ситуацията, спомня си Марко Юнкари, политически журналист във водещия всекидневник "Хелзинкин саномат".

Мандатът на Марин беше изпъстрен с различни противоречия - от закуските в официалната резиденция, плащани от данъкоплатците, през видеоклипове от купоните, в които участва, до откровено сексистките нападки, например за дълбокото й деколте.

Сана Марин е фигура, която разделя. Тя има фенове подобно на рокзвезда, но от друга страна има много хора, които не я подкрепят, твърди Марко Юнкари.

Но кулминацията в мандата й беше при подаване на кандидатурата на Финландия за прием в НАТО, заедно с президента на страната Саули Нинистьо.

В държава, която дълго време внимаваше да не повиши глас срещу Русия, Сана Марин е силен глас срещу Москва и Владимир Путин. В случай че утре загуби изборите, някои наблюдатели й предричат международна кариера в Брюксел или на друго място, отбелязва АФП.