Самолет Ембраер 190 на компанията "Аеромехико" се разби малко след излитането си в буря от мексиканския щат Дуранго на път за столицата Мексико, предадоха Ройтерс, Асошиейтед прес и ДПА.

При катастрофата са ранени около 85 души.

Според губернатора на Дуранго Хосе Аиспуро, веднага след излитането самолетът се сблъскал с мощно въздушно течение, наклонил се към земята и с едното крило докоснал пистата. В този момент двигателите му се откъснали, той паднал и изминал 300 метра в околното поле, преди да спре и да се възпламени.

В Ембраер 190 е имало 97 пътници и четирима души екипаж. Всички са оцелели след катастрофата и са евакуирани от самолета преди възпламеняването му.

В болница са приети 49 души, двама от тях са в критично състояние, съобщи губернаторът Аиспуро. Той отбеляза, че е прекалено рано да се посочи причината за катастрофата, но подчерта, че атмосферните условия са били наистина неблагоприятни за излитане. Бурният вятър и поройният дъжд били толкова силни, че повредили някои от хангарите на летището.

"Най-важното е, че при катастрофа от подобен род няма жертви", коментира Аиспуро.

Генералният директор на "Аеромехико" Андрес Конеса заяви на пресконференция, че въведеният в употреба през 2008 г. самолет е бил перфектно поддържан, но не разкри повече подробности за катастрофата. Той благодари на членовете на екипажа за проявения професионализъм и посочи, че всички медицински разходи на пострадалите ще бъдат поети от компанията.

Министърът на транспорта Херардо Руис Еспарса обяви, че ще бъде съставена специална комисия за разследване на злополуката, а президентът на Мексико Енрике Пеня Нието изрази в Туитър надежда екипажът и пътниците на разбилия се самолет да бъдат в добро състояние.