Писателят Салман Рушди е опериран, поставен е на апаратно дишане и вероятно ще загуби окото си. Той е и с прекъснати нерви на ръката и с поражения по черния дроб вследствие на нападението с нож в комплекса на института "Шътокуа" в западната част на щата Ню Йорк вчера, съобщи импресариото му Андрю Уайли, цитиран от световните агенции.

Вижте снимки

Атаката бе извършена преди началото на лекция на световноизвестния писател, а полицията в щата Ню Йорк обяви самоличността на нападателя - 24-годишния Хади Матар - роден в Калифорния, но живеещ в Ню Джърси. 

Младият мъж е разполагал с пропуск за събитието. Той е бил облечен в черно и е бил с черна маска, когато е атакувал Рушди с нож. Задържан е, след като хора от публиката в залата са го повалили на земята. Според властите в щата, Матар, който притежава лиценз за таксиметров шофьор, е действал сам. 

Късно снощи следователи претърсиха жилището му. Към момента причините за действията му са неизвестни, но NBC съобщи, че при първоначалния преглед на профилите му в социалните мрежи става ясно, че е симпатизирал на шиитски екстремисти и Иранската революционна гвардия.

Вече над 30 години, след като Рушди написа "Сатанински строфи", срещу него има смъртни заплахи. През 1989 аятолахът на Иран издаде фетва, която осъжда писателя на смърт и обещава награда от 3 милиона долара за убийството му. Преди 10 години религиозна фондация увеличи възнаграждението на 3 300 000 долара.

Снимка: БТА/AP

Журналист в отпуск става неволен свидетел

Репортерът на Асошиейтед прес Джошуа Гудман, който е кореспондент за Латинска Америка и живее в Маями, е първият, разпространил новината за кървавата атака срещу 75-годишния Салман Рушди. Той е дошъл в комплекса на института "Шътокуа", за да избяга за седмица от новините, но става неволен свидетел на случилото се. 

"Не можех да повярвам какво се случва, само така мога да го опиша. Това беше последното място на света, на което очакваш да се случи подобно нещо", каза Гудман. 

Снимка: БТА/AP

Институтът е на над един век и се намира на повече от час от най-близкия голям град Бъфало, щата Ню Йорк. Комплексът на института е с възможностите, които предоставя за уединение през лятото за духовни размисли или за образователни цели като летни лагери. Гудман е един от общо 13 души, дошли със семействата си и наели къщи на територията на комплекса за седмица. Той оставил компютъра си и игнорирал имейлите си, а в четвъртък вечер със семейството му се любували на пълнолунието над езерото Шътокуа.

Беседата с Рушди, рекламирана като лекция с фокус върху темата за важността на това преследваните писатели да имат място за работа, била обявена като един от акцентите в тазседмичната програма на института. Гудман дошъл в открития амфитеатър малко преди началото на събитието.

Заплахите срещу Рушди - за чиято глава е обявена награда от 3 милиона долара и който прекарва години наред, укривайки се - не са забравени. Някои от зрителите дори се шегуват нервно, че не искат да са на първия ред. Но на това място, където много от семействата дори не заключват вратите си нощно време, мерките за сигурност почти изцяло липсват, каза Гудман, цитиран от АП и БТА.

Рушди седнал и тъкмо бил представен, когато нападателят се качил на подиума и го атакувал. От мястото, където бил, Гудман не можел да види със сигурност дали бият или намушкват Рушди с нож, докато не видял кръвта.

"Беше миг на ужас", каза той. "Никой от публиката не можеше да повярва какво се случва."

Снимка: БТА/AP

Когато на мястото нахлул полицай с полицейско куче и се затичал към подиума, Гудман разбрал какво става и превключил на репортерски режим. Бързо изпратил имейл до няколко от редакторите си в Асошиейтед прес за случващото се и самият той тръгнал към подиума.

Гудман опитал да направи снимки и да интервюира очевидци, въпреки че от персонала на института помолили него и публиката да напуснат, каза той. Като кореспондент в Латинска Америка Гудман е отразявал протести, затова сцените на насилие не са нещо непознато за него, но никога не е виждал нещо толкова натуралистично.

Асошиейтед прес пусна първото кратко съобщение за новината в 11:06 ч. източноамериканско време, последвано от първия малко по-подробен материал на агенцията по темата шест минути по-късно.

Едва след час работа Гудман осъзнал, че това е било едно от най-ужасните неща, на които е ставал свидетел в живота си. "Беше извършено толкова хладнокръвно и толкова целенасочено", каза той.

Гудман каза, че съжалява, че подобно на мнозина и децата му се налага да се сблъскат с лошите новини от света. Искал да си даде малко отдих поне за седмица, а децата му да се наслаждават на летния лагер.

"Не изпитвам никакво удовлетворение от това да бъде свидетел на трагедии", каза той. "Изпитвам удовлетворение единствено от това да информирам другите."

Белият дом: Ужасяващо нападение

Нападението срещу писателя Салман Рушди, който беше намушкан с нож в шията и торса на подиума по време на лекция в щата Ню Йорк, е ужасяващо, заяви съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

"Всички се молим за бързото му възстановяване. Благодарни сме на добрите граждани и на служителите на полицията и бърза помощ, които успяха бързо да му помогнат", написа той в Туитър.

Снимка: Getty Images