Долната камара на германския парламент - Бундестагът, късно снощи прие закон, който да улесни отстраняването на "врагове на конституцията" от съдебната система, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Законовата поправка удължава сроковете за т. нар. съдийски импийчмънт. С този инструмент парламентите на федералните провинции или Бундестагът могат да поискат от Федералния конституционен съд преместване на съдия на друга длъжност, ако има съмнения относно лоялността на магистрата към конституцията.

Досега искането за преместване на съдия или за пенсионирането му трябваше да бъде подадено не по-късно от две години след предполагаемото нарушение. Сега този период е удължен на пет години.

Ако съдията е обвинен в престъпление по служба, дисциплинарното производство трябваше да бъде образувано не по-късно от шест месеца след приключване на съдебното производство по случая, а сега този период се удължава на една година.

Министърът на правосъдието на провинция Саксония Катя Майер каза, че обвинителният акт срещу съдия е важен предпазен инструмент в една конституционна държава.

"Враговете на конституцията не могат да стоят там, където е мястото на съдията в съдебната зала", каза Майер.

През август беше подадена официална дисциплинарна жалба срещу бившия член на парламента Йенс Майер от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", който беше и съдия.

Министерството на правосъдието на Саксония го обвини в нарушаване на служебните задължения на предишната му длъжност като съдия в Районния съд на Дрезден, който е столицата на източногерманската провинция Саксония.

По искане на министерството на правосъдието на Саксония на Майер беше забранено да правораздава, след като беше категоризиран като десен екстремист от Федералната служба за защита на конституцията (вътрешната разузнавателна служба) на Саксония.