Районият съд в Залцбург отхвърли обвинителния акт срещу 70-годишния бивш полковник от Бундесхера, заподозрян в шпионаж в полза на Русия, съобщава австрийският национален ежедневник Die Kronen Zeitung, цитиран от "Фокус".

Така след два дни в ареста пенсионираният офицер от федералната армия, за когото се твърди, че е предавал секретна информация на Русия от 1992 г. насам, се завръща вкъщи.

Според адвоката на офицера Михаел Хофер неговият клиент никога не е разкривал държавни тайни - престъпление, в което го обвини Прокуратурата в Залцбург. Хофер твърди, че бившият полковник от Бундесхера никога не е имал достъп до такъв тип секретна информация. "Клиентът ми ме увери, че не е разкрил никакви държавни тайни. Той е много доволен от решението на съда", подчерта Хофер в интервю за изданието, като същевременно допълни, че клиентът му "не се възприема като шпионин".

Въпреки че все още има подозрения към офицера, съдията в Районния съд в Залцбург отхвърли молбата за задържането му под стража. Магистратът не вижда опасност от бягството или укриването на заподозрения: той е добре интегриран в обществото и има безупречно досие. След пенсионирането му бившият полковник така или иначе вече няма достъп до никаква военна информация. Единствената мярка, която бе наложена спрямо него, е забрана за контакт с представители на тайни служби.

В допълнение той е задължен да се явява всеки ден в полицията. В случай че наруши мерките, бившият офицер от австрийската армия ще бъде изправен пред арест.

Разследването срещу 70-годишния пенсиониран полковник от австрийската армия бе за предполагаемо събиране и предаване на военна информация на Москва в продължение на две десетилетия. За свършената работа той е получил възнаграждение в размер на 300 хил. евро.

Самият бивш офицер призна, че е бил вербуван от Москва през 1988 г. Работил е в контролен център на австрийската армия и веднъж на две седмици е осъществявал контакт с руснак с кодово име "Юрий". Допуснато бе, че той е разкривал секретна информация на Русия за ВВС на родината си, както и за артилерийските й системи. Малко преди излизането си в пенсия той е започнал да предава доклади и за ситуацията в страната с миграцията, разкрил е също и детайлна информация за високопоставени офицери на австрийската армия.

Според австрийското контраразузнаване Москва е успяла да го предупреди, че спецслужбите на Виена са го разкрили. Скандалът имаше политически последици. На специална пресконференция миналата седмица канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че министърът на външните работи на Карин Кнайсл е отменила планираната за началото на декември визита в Руската федерация заради скандала.

Първият дипломат на Виена привика в МВнР руските дипломати в страната за обяснение. На свой ред от Москва отрекоха участието им в аферата. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров призна, че е "неприятно изненадан" от факта, че Австрия се въздържа от отправянето на официално искане към Русия за изясняване на ситуацията. МВнР на Русия направи демарш пред посланика на Виена в Москва.