Най-висшата френска инстанция за административно правосъдие взе решението за 38-годишния Венсан Ламбер през юни 2014 г.  

Сега за спиране на изкуственото поддържане на живота му гласуваха 12 съдии, а против - петима, предадоха световните агенции.

Миналата година друг състав на съда в Страсбург излезе с решение евтаназията да бъде спряна.

Последното решението на ЕСПЧ е окончателно, но това не означава, че съдбата на Ламбер е предопределена. Родителите на мъжа, които са против това синът им да бъде оставен да почине, сезираха съда и възнамеряват да продължат съдебната борба.

Французинът е пострадал при катастрофа през 2008 г. Страда от мозъчни увреждания, които се необратими, и той е на изкуствено захранване.

Съпругата на Венсан, Рашел, подкрепяна от неговите лекари и от шестима от осемте му братя и сестри, уверява, че той не би искал да остане парализиран и захранван изкуствено до края на живота си и настоява мъжът й да бъде оставен да почине.

Родителите на французина са ревностни католици. Според техен адвокат Венсан е започнал да преглъща. Освен това, лекарят, който е диагностицирал първо сина им, вече не работи в медицинското заведение, където е настанен той. Затова според родителите на Венсан трябва да се направи нова здравна експертиза дали да бъдат спрени грижите за него.
Мъжът се намира в клиника в североизточния френски град Реймс.