Решението на Европейският съд за правата на човека бе обявено късно вчера и удължава съдебната борба между родителите и съпругата му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

38-годишният Венсан Ламбер, работил като медицинска сестра в психиатрична клиника е напълно парализиран и е в кома от 2008 г. след катастрофа с мотоциклет. Той е захранван изкуствено, припомня ДПА.

Родителите му, сестра му и неговия полубрат искат да се удължи живота му. Съпругата му, негов племенник и лекарите обаче искат спиране на грижите за него, тъй като така пожелал Венсан преди инцидента.

Френският Държавен съвет, висшата юридическа инстанция на Франция, постанови вчера, че грижите за него трябва да бъдат преустановени. Съдът се позова на закон от 2005 г., забраняващ "безсмисленото упорство" при лечението на терминално болните".

Венсан е във вегетативно състояние след понесени необратими мозъчни увреждания, решиха лекарите.

Европейският съд обаче наложи удължаване на живота му до приключване на съдебните спорове, като обеща, че случаят ще се разгледа "по най-бързата възможна процедура". Но говорител на съда призна, че и спешните процедури отнемат месеци, а в някои случаи могат да продължат до две години.

Белгия, Швейцария и Холандия признават правото на смърт чрез евтаназия, но тя не е законна в много други страни по света, отбелязва Асошиейтед прес.

Франция остави въпроса отчасти неизяснен, като не легализира евтаназията, но уточнява, че грижата за пациентите не трябва да включва "прекомерно усърдие".

Политикът Жан Леонети, отговорен за приемането на закона, заяви пред радио Франс интернасионал, че в случая с Венсан Ламбер новото разглеждане на случая е излишно.

Във Франция годишно се спират животоподдържащите системи на 25 хиляди души.

Същевременно днес съд в югозападния френски град По оправда 53-годишния Никола Бонмезон, лекар от "Бърза помощ", предадоха ДПА и Ройтерс.
Той беше обвинен, че е инжектирал на 7 възрастни пациенти в терминален стадий медикаменти, съкратили живота им, без да съобщи това на семействата им или на екипа си.
Той можеше да получи доживотна присъда.

"Смятам, че е част от дълга на лекаря да придружава пациентите си до самия край", заяви Бонмезон, цитиран от Франс прес.

Според адвокатите на Бонмезон оправдаването му е решение от огромно значение, което ще принуди политиците да напредват по-бързо за решаване на въпросите, свързани със законодателството относно евтаназията.