Сеевернокорейският лидер Ким Чен-ун, който лично е инспектирал демонстрацията на "нов тип тактическо управляемо оръжие" вчера, е заявил, че новите ракетни опити, извършени от Северна Корея, са "тържествено предупреждение" към южнокорейските "милитаристи". Посланието е да спрат разполагането на нови оръжия и провеждането на съвместни военни учения - послание, насочено косвено и към САЩ, предаде Ройтерс и БТА.

"Нямаме друг изход, освен непрекъснато да разработваме свръхмощни оръжейни системи, за да отстраним потенциалните и директни заплахи за сигурността за нашата страна, съществуващи на юг", е казал Ким, цитиран от официалната информационна агенция КЦТА.

Макар че в съобщението САЩ не се споменават изрично, Ким критикува южнокорейските власти за организирането на съвместни военни учения, които президентът Доналд Тръмп беше обещал да прекрати след първата си среща с Ким през юни 2018 г. Пхенян обвини Вашингтон, че е нарушил това обещание, планирайки съвместни военни учения с Южна Корея следващия месец и предупреди, че е възможно да сложи край на замразяването на ядрените опити и опитите с балистични ракети.

Севернокорейският в. "Нодон Шинмун" публикува снимки от изстрелването на ракетите, които показват Ким Чен-ун да наблюдава с бинокъл старта, да гледа екрани, проследяващи траекторията на ракетите и усмихнат да ръкопляска заедно с антуража си.

Севернокорейският лидер е обвинил южнокорейците в "двойна игра", защото твърдят, че подкрепят мира, а в същото време внасят нови оръжия и провеждат военни учения. Лидерът на Южна Корея трябва да спре тези "самоубийствени действия" и не бива да допуска грешката да пренебрегне това предупреждение, казал Ким.

Южнокорейски представители заявиха вчера, че ракетите, изстреляни от Северна Корея, са нов тип балистични ракети с малък обсег, но мнозина експерти смятат, че оръжията вероятно са севернокорейска версия на руските "Искандер", които са в арсенала на Русия повече от десетилетия, отбелязва Асошиейтед прес.

И двете ракети, които Северна Корея изстреля вчера, са прелетели около 600 км, заяви представител на военното министерство в Сеул, като цитира съвместна оценка със САЩ, предаде Ройтерс.

Ракетите изглежда са били нов тип балистични ракети с малък обсег с подобни характеристики на руските СС-26 Искандер. Първоначално южнокорейските военни заявиха, че първата ракета е изминала 430 км, а втората - 690 км, преди да паднат в Японско море.