Доналд Тръмп се ръкува през границата с водача на Северна Корея Ким-чен ун и прекрачи демаркационната линия, с което стана първият действащ президент на САЩ, стъпил на севернокорейска територия, съобщи БТА, като се позовава на световни агенции.

В миналото в КНДР са пребивавали двама бивши американски президенти - Джими Картър през 1994 и 2010 г. и Бил Клинтън през 2009 г.

Тръмп каза на събеседника си, че за него е голяма чест да бъде на това място. "Горд съм, че стъпих в Северна Корея отвъд линията", обяви той и добави, че се чувства прекрасно.

Чрез преводач Ким Чен-ун поздрави Тръмп, че е прекрачил демаркационната линия, което нарече "смел и решителен акт", който "означава, че искаме да сложим край на неприятното минало".

Снимка: БТА/АР

Ким Чен-ун премина линията и стъпи на южнокорейска територия и тогава президентът на САЩ каза, че ще го покани в Белия дом.

Тази трета среща на Тръмп и Ким стана пред обективите на телевизионни камери и предавана на живо по американски новинарски канали.


Засега няма признаци за пробив в замрелите преговори за ядрено разоръжаване на Северна Корея, отбеляза АП. Според ТАСС двамата лидери са започнали преговори в т.нар. Дом на свободата от южната страна на границата.

Както е известно, президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна по-рано днес в демилитаризираната зона между двете корейски държави, за да се срещне с водача на КНДР Ким Чен-ун.

Тръмп отлетя от Сеул с президентския хеликоптер "Марийн уан" (от Морската пехота на САЩ), след като президентът на Южна Корея Мун Дже-ин съобщи, че ръководителят на комунистическия Север се е съгласил за срещата.

Мун, който придружава Тръмп, похвали него и Ким за проявената "такава смелост" и изрази надежда, че Тръмп "ще остане в историята" като президента на САЩ, постигнал мир на Корейския полуостров, допълва БТА.

През 2018 г. Тръмп и Ким преговаряха в Сингапур, което бе първа среща на лидери от Вашингтон и Пхенян. Тогава бе подписано споразумение, според което Северна Корея ще се разоръжи ядрено, а САЩ ще гарантират нейната сигурност. Втората тяхна среща бе в Ханой през февруари т.г., но на нея двамата не постигнаха съгласие и се разделиха, без да подписват нищо, припомниха агенциите.

Демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи, беше затворена за туристи от севернокорейска страна, подхранвайки спекулациите за възможно едновременно посещение на лидера на Корейската народнодемократична република Ким Чен-ун и на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Демилитаризираната зона беше затворена за туристи", съобщи агенция Корьо турс, основната туристическа агенция, организираща посещения на чуждестранни посетители.

В момента Доналд Тръмп се намира на посещение в Южна Корея. Той покани Ким да се срещне с него за символично ръкостискане на разделителната линия, припомня АФП.