Американският президент Доналд Тръмп заяви, че се е споразумял днес със севернокорейския лидер Ким Чен-ун да подновят изпадналите в застой преговори по ядрения въпрос, предаде Ройтерс и БТА.

"Срещата беше много добра, много силна. . . Ще видим какво може да излезе", каза Тръмп след разговора си с Ким в демилитаризираната зона между двете корейски държави.

Срещата им в Дома на свободата, намиращ се от южнокорейската страна на границата, продължи 50 минути, отбеляза Асошиейтед прес. След това Тръмп придружи Ким до бетонната демаркационна линия.

"Това е много легендарен, много исторически ден", каза държавният глава на САЩ. По думите му двете страни ще сформират екипи, които да работят за постигане на напредък в преговорите, целящи да накарат Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия.

Тръмп заяви, че не бърза да постигне сделка.

По-късно Доналд Тръмп напусна Сеул на борда на Еър форс 1 след историческата си визита на Корейския полуостров, съобщи Франс прес.

Той стана първият действащ американски президент, стъпил на севернокорейска земя.

Тръмп се връща във Вашингтон, след като се срещна през деня с лидера на Северна Корея с Ким Чен-ун в демилитаризираната зона между двете Кореи.

Двамата лидери направиха няколко крачки на севернокорейска територия по време на третата им среща в рамките на една година.