Северна Корея изстреля днес две ракети с малък обсег в Японско море, съобщи южнокорейската армия, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Това са първите изстрелвания от над два месеца и явна тактика за оказване на натиск върху Вашингтон в момент, когато севернокорейски и американски представители са се заели с трудната задача да подновят ядрените преговори, отбеляза агенцията.

Комитетът на началник-щабовете на въоръжените сили на Южна Корея каза, че ракетите са били изстреляни от зона, намираща се близо до крайбрежния град Вонсан.

Те са прелетели около 430 км и са паднали във водите на Източно море, известно още като Японско море, отбеляза ДПА.

Южнокорейски източник от отбраната, пожелал анонимност, каза, че според първоначални анализи и двете ракети са били изстреляни от преносими установки и са летели на максимална височина от 50 км.

Пхенян е недоволен от планираните военни маневри на САЩ с Южна Корея и ракетните изпитания може би целят да изпратят на Вашингтон послание какво ще стане, ако дипломацията се провали, отбеляза АП.

Японският министър на отбраната Такеши Ивая изрази съжаление заради изстреляните от Северна Корея снаряди, предаде Франс прес.

"Последните изстрелвания на снаряди са повод за огромно съжаление", каза пред журналисти Ивая. "Ако става дума за балистични ракети, това е нарушение на резолюциите на ООН", добави той.