Външната политика на руския президент Владимир Путин става все по-непопулярна в Русия, показват резултатите от социологическо проучване на център "Левада", съобщи РБК.

На въпрос на социолозите какво харесват и не харесват руснаците в работата му, през март 2016 г. 22% са заявили, че подкрепят външнополитическия му курс, но през юли 2018 г. на това мнение вече са 16 на сто от анкетираните. Поне 17% смятат, че президентът защитава държавните интереси на страната. Това е с 8% по-малко в сравнение с резултата от предишното проучване преди две години.

Най-разпространеният отговор на въпроса "С какво най-много не ви харесва Владимир Путин" не се е променил - "той е свързан с едрия капитал". Също така като причини за своето недоволство участниците посочват, че "на него са му чужди интересите на народа" - 16%, и че той е "свързан с корумпирани политици" - 14%.

Процентът на руснаците, които считат, че президентът е свързан с крупния бизнес, не се е изменил - 17%.

Регистриран е обаче значителен ръст на руснаците, които смятат, че Путин е опитен политик, от 33% през 2016 г. до 49 на сто през юли 2018 г. Освен това 30% от анкетираните го виждат като "енергичен и решителен", а 22% са на мнение, че е далновиден политик.

В проучването, проведено от 10-и до 25-и юли, са участвали 1600 души в 136 населени места в Русия.

За две години е нараснала умората от външната политика на Владимир Путин, но това не значи по-малка популярност на президента, коментира резултатите социологът от "Левада" Денис Волков.

"В много от последните анкети хората казват: "Стига сме помагали на другите, трябва да помогнем на себе си, да не даваме пари на други страни, по-добре да ги изхарчим вътре в страната", добави той.

Според Волков обаче руснаците приемат външната политика на Русия в Сирия и Украйна като помощ за тези страни, а не като военна намеса.

"Преди това не се е приемало с подобна остра реакция, но сега, с понижаването на реалните доходи и повишаването на пенсионната възраст, предизвиква раздразнение", допълва той.