Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските войски са превзели още три района в западната част на украинския град Бахмут, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В съобщение от събота МО заяви, че руските щурмови части водят боеве в Западен Бахмут, последната част от обсадения украински град, все още намираща се под контрола на силите на Киев.

Министерството не даде повече подробности за актуалния развой на битката.

Украинските и руските сили се сражават от месеци за източния украински град, от който до голяма степен са останали само развалини.

Киев заяви, че руските войски са постигнали някои успехи в ожесточените сражения за Бахмут, но добави, че украинските сили владеят положението.

"Решенията се вземат в зависимост от военната целесъобразност", написа в социалната мрежа Телеграм украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр. 

За щурма на Бахмут Русия в значителна степен разчита на силите на частната военна компания "Вагнер", чийто командир Евгений Пригожин изрази безпокойство от възможна украинска контраатака.

"Днес убиваме тези, които са обучени в Украйна, но тези, идващи от Германия, ще бъдат технологично образовани", каза той в аудиозапис, разпространен в Телеграм от неговата пресслужба. Очевидно той има предвид украинците, които ще бъдат обучавани в Германия на американски танкове "Ейбрамс", предоставени от САЩ.

Във видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че Киев активно подготвя нови части, които предстои да се появят на фронта. Зеленски и други официални представители отдавна обещават Украйна да започне настъпление.

Най-малко пет руски ракети са ударили през тази нощ източния украински град Харков и околностите, съобщиха местните украински власти. В резултат на ракетния обстрел са били нанесени щети на жилищни сгради в града.

Междувременно министерството на отбраната на Беларус съобщи, че беларуски военни части са се завърнали в страната от Русия, след като са преминали обучение как да използват тактическата ракетна система "Искандер" за изстрелване на ядрени оръжия.