Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов се върна в САЩ след тримесечно отсъствие и от утре ще се заеме със задълженията си, предаде ДПА.

Антонов беше отзован след протест на Москва заради изказвания на американския президент Джо Байдън през март в телевизионно интервю. Запитан тогава смята ли, че руският президент Владимир Путин е убиец, Байдън отговори утвърдително.

Посланикът каза, че ще се върне към задълженията си от утре. "Задачата е просто да работим и да приложим позитивните думи, които произнесоха президентите" на срещата си в Женева миналата седмица, подчерта той след пристигането си на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк.

Изявлението на съветника по националната сигурност на президента Байдън - Джейк Съливан, че Вашингтон готви нови санкции срещу Русия "не беше сигналът, който всички очаквахме след срещата на високо равнище", отбеляза Антонов, цитиран от ТАСС.

Мисля, че е невъзможно отношенията между държавите да се стабилизират и подобряват чрез санкции. Задачата сега е да се възстанови диалогът, допълни той.

Новите санкции - пак заради Навални

Вече наложихме санкции срещу Русия заради случая Навални и "подготвяме нов пакет от санкции, които да се приложат в тази ситуация", заяви пред телевизия Си Ен Ен Джейк Съливан, съветник на Джо Байдън по националната сигурност, четири дни след срещата между президентите на Русия и САЩ в Женева.

"Ние не го направихме сами", подчерта съветникът.

Вашингтон наложи санкции на седем високопоставени руски представители на 2 март, няколко дни след изпращането на Навални в затвора, припомня АФП. Освен това точно преди срещата с Путин новият президент на САЩ предупреди, че смъртта на Навални "само ще влоши отношенията с останалия свят. И с мен също".

Санкциите за "Северен поток 2"

Съливан добави, че САЩ ще продължат да налагат санкции на руски компании, участващи в строителството на газопровода "Северен поток-2", отбелязва ТАСС.

Съветникът на Байдън подчерта, че Вашингтон се е отказал от налагането на санкции само срещу германски гражданин и швейцарска компания. "Когато президентът Байдън встъпи в длъжност, "Северен поток" 2 беше на 90 процента завършен", заяви Съливан, като посочи, че това е изправило американската администрация пред въпроса дали да налага санкции на европейски съюзници и приятели. Байдън е решил, че не е готов да направи това, но ще продължи да налага на всеки 90 дни ограничения срещу руските организации, участващи в строителството на газопровода.

Ще има и отговор

Русия винаги е отговаряла на въвеждането на незаконни санкции от страна на САЩ, предупреди говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в отговор на информацията, че Вашингтон подготвя нов пакет от санкции заради ситуацията с руския опозиционер Алексей Навални, предаде ТАСС.

"От Вашингтон идват съобщения за подготвяне на нов пакет от санкции срещу нашата страна. "Северен поток-2" според местните чиновници се свързва с Навални", отбеляза Захарова в своя канал в Телеграм. Тя припомни, че "след незаконни действия на САЩ винаги е следвал наш закономерен отговор".