Руското посолство в САЩ обвини Вашингтон в провокация, като разкритикува използването на американски бомбардировачи B-52H при ученията на НАТО в Балтийско море, предаде РИА Новости.

В изявление на дипломатическата мисия на Русия в Туитър се казва, че "подобни действия помрачават атмосферата преди срещата на Владимир Путин и Джо Байдън в Женева на 16 юни".

От руското посолство призовават Съединените щати "коренно да преразгледат подхода си към сигурността на континента и да прекратят опасната си активност до руските граници".

Ученията Baltops-2021 се провеждат в Балтийско море от 6 до 18 юни вече за 50-и път с участието на 16 страни от НАТО, а също Швеция и Финландия - общо четири хиляди военни, 40 кораба, 60 самолета.

Срещата на президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Джо Байдън, ще се състои на 16 юни в женевската вила "Ла Гранж". Лидерите на Русия и на САЩ ще обсъдят състоянието и перспективите за развитие на двустранните отношения, проблеми, свързани със стратегическата стабилност, и актуални въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействието в борбата с коронавируса, съобщи по-рано Кремъл.

Това ще е първата лична среща между Путин и Байдън като президент на САЩ.