САЩ и ЕС се договориха да установят диалог на високо равнище относно Русия като част от подновеното трансатлантическо партньорство. Това се посочва в комюнике, разпространено след срещата между американския президент Джо Байдън и ръководителите на две от основните европейски институции - Европейският съвет - Шарл Мишел и Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, предаде Асошиейтед прес.

Лидерите посочват, че "застават обединени в принципния си подход към Русия" и са "готови да отговорят решително на нейният повтарящ се модел на негативно поведение и дейности, нанасящи вреди".

САЩ и ЕС са се договорили също така "да призоват Русия да спре продължаващите мерки срещу гражданското общество, опозицията и независимите медии, както и да освободи всички политически затворници.

Американският президент и европейските лидери все пак възнамеряват "да запазят отворени всички канали за комуникация" с Русия за сътрудничество "в сфери от взаимен интерес".

Комюникето предлага подкрепа за "суверенитета, независимостта и териториалната цялост" на Украйна, Грузия и Молдова.

Изразява се и подкрепа за хората в Беларус и стремежа им към човешки права и демокрация.

Декларацията идва в навечерието на днешната среща между Джо Байдън и президента на Русия Владимир Путин в Женева.

Това е първата им среща на четири очи, откакто през януари Байдън влезе в Белия дом. Тя ще се състои на фона на засилено напрежение между Москва и Вашингтон. Очакванията не са големи, но и двамата президенти се надяват срещата да доведе, ако не до друго, то поне до стабилност и предсказуемост в отношенията между техните страни, които са геополитически опоненти, отбелязва Ройтерс.

Байдън вече даде да се разбере, че не може да се очакват каквито и да било решения по време на разговорите му с Путин.