Пристигналите в събота близо 100 руски военни са във Венецуела, за да помогнат при поправянето на произведените в Русия системи за противоракетна отбрана С-300, заяви днес специалният пратеник на САЩ за Венецуела Елиът Ейбръмс, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той каза на пресконференция в Държавния департамент, че противоракетните системи са били повредени при спиранията на тока във Венецуела.

Белият дом предупреди днес Русия и другите страни, които подкрепят Николас Мадуро, да не изпращат войници и оръжия във Венецуела, тъй като САЩ ще възприемат това като пряка заплаха за сигурността в региона.

Ейбръмс отбеляза, че на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо е предоставен списък с възможни санкции като ответни мерки на присъствието на руски военни във Венецуела.

"Предоставихме на държавния секретар дълъг списък с възможности. Има много неща, които можем да направим в икономиката, можем да наложим икономически санкции", каза Ейбръмс на пресконференцията.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън (на снимката) отправи днес прикрито предупреждение към Русия за военното й присъствие във Венецуела, като каза, че САЩ ще разглеждат всеки ход за установяване или разширяване на военни операции в южноамериканската страна като "пряка заплаха" за световния мир.

"Решително предупреждаваме играчите, които не са от Западното полукълбо, да не разполагат военни активи във Венецуела или другаде в това полукълбо с намерение да установят или разширят военни операции", каза Болтън, цитиран от Ройтерс.

"Ние ще разглеждаме подобни провокативни действия като пряка заплаха за световния мир и сигурността в региона", заяви той.

Междувременно руският президент Владимир Путин и постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия изразиха тревога във връзка с изявленията на ред страни, че ще продължат да се месят във вътрешните работи на Венецуела. Това съобщи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след оперативно съвещание на държавния глава с постоянните членове на Съвета, предаде ТАСС.

След размяна на мнения "бе изразено крайно безпокойство във връзка с продължаващите преки изявления на редица държави, че смятат и занапред да се намесват във вътрешните работи на Венецуела, което пречи да бъдат преодолени вътрешнополитическите проблеми на тази суверенна страна", заяви говорителят.

"Единствено самите венецуелци трябва да вземат решения за по-нататъшната съдба на своята държава", подчерта Песков.