Руските военни специалисти са във Венецуела, за да обслужват съществуващи още отпреди това договори за доставка на руско оръжие, заяви днес в Бишкек говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той добави, че Русия не се меси във вътрешните работи на Венецуела и посочи, че Кремъл се надява другите страни да оставят венецуелците сами да решават съдбата си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан обаче отхвърли уверенията на Москва, че военните й във Венецуела не представляват никаква заплаха за сигурността.

"Не съм сигурен, че винаги вярвам на това, което те (руснаците - бел. ред.) казват", заяви той пред малка група репортери във Флорида.

Шанахан обаче не навлезе в подробности за това какво, според него, правят руските военни във Венецуела.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че "всички опции" са отворени, за да бъде накарана Русия да изтегли военните си от Венецуела, след като в събота край Каракас кацнаха два руски военни самолета с около 100 руски военни.

С днешното си изявление обаче Кремъл на практика отхвърли задочния призив на Тръмп да изтегли всички свои военни от Венецуела.