Венецуела е засегната от още спирания на тока в момент, когато правителството се бори да възстанови електроснабдяването след най-сериозните прекъсвания по-рано този месец, предаде Асошиейтед прес.

Групата "Нетблокс", която наблюдава цензурата в интернет, заяви днес в Туитър, че ново прекъсване на електричеството е оставило 91 процента от страната без достъп до глобалната мрежа, след като имаше "частично възстановяване", откакто в понеделник започнаха последните спирания.

Правителството на президента Николас Мадуро каза, че заради прекъсванията на електричеството днес са затворени училища, държавни служби и предприятия.

По-рано венецуелските власти задържаха шестима заподозрени за диверсия в най-голямата водноелектрическа централа в страната - ВЕЦ "Симон Боливар" (известна и като "Гури"), съобщи ТАСС.

Аварията причини спиране на електричеството в Каракас и другите големи градове на Венецуела на 25 март, след като на 7 март друга голяма авария остави страната без ток в продължение на седмица.

Вчера президентът Николас Мадуро заяви, че последните аварии в електроснабдяването са предизвикани от две терористични атаки, организирани от "привържениците на насилието, които са превърнали разпространението на паника сред населението в инструмент да постигнат дестабилизация и да задоволят жаждата си за власт по противоречащ на правовата държава начин".

Американското правителство смята, че руският военен контингент, който пристигна във Венецуела през уикенда, се състои от специални части и включва "персонал по киберсигурността", е казал пожелал анонимност американски представител пред Ройтерс. На 23 март в Каракас пристигнаха два руски самолета с 99 военни и 35 тона техника.

Членове на венецуелския парламент, който е под контрола на опозицията, имат намерение да поискат руските военни да напуснат страната, каза пред парламента депутатът Сирит Елиезер, цитиран от ТАСС.

Вчера членове на т.нар. "колективос" (въоръжени проправителствени групи) замеряха с камъни и бомбички автомобила на лидера на опозицията Хуан Гуайдо, докато напускаше парламента.