Американският президент Доналд Тръм заяви пред журналисти, че Русия трябва да се изтегли от Венецуела, съобщи "Ройтерс". Той се срещна в Белия дом със съпругата на Хуан Гуаидо.

На въпрос как може да се окаже натиск на Москва да направи това, Тръмп допълни: "Всички средства за допустими". По-рано същата позиция зае и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Той определи като "недопустимо" пристигането на два руски самолета с военни и цивилни лица в Каракас в събота.

Пенс каза още, че САЩ разглеждат пристигането на руските самолети във Венецуела като "нежелана провокация". Той призова Москва да преустанови всякаква подкрепа за режима на Мадуро и да поoкрепи народа на страната, за да бъде възстановена свободата.

Както е известно, в събота, 23 март в Каракас кацнаха два руски военни самолета, които докараха 100 души - военни и цивилни-както и 35 това товар. В официалната версия, те ще участват в среща с венецуелски военни по подписано военно-техническо споразумение. Според неофициални версии става дума за подготовка за създаване на руска военна база в тази страна или за експерти по киберсигурност, които да съдействат на властите.