Руските власти заявиха днес, че дрон, който те наричат украински, се е разбил на петдесетина километра от Москва, без да предизвика жертви и материални щети, предаде Франс прес. Новината идва в момент, в който Русия се готви за няколко големи национални празника, а сред руското общество нарастват опасения, че по време на тях може да бъдат извършени атаки, пише БТА.

Това е втори подобен инцидент, за който има подаден сигнал в района на Москва от началото на руската офанзива в Украйна през февруари миналата година. Няколко атаки с дронове засегнаха други руски региони, понякога много далеч от украинската граница.

Дрон украинско производство се разби на територията на Богородска община, на около 50 километра източно от Москва, където бе открит в неделя от местна жителка в гориста местност, написа в Телеграм Игор Сухин, ръководител на окръжната администрация.

Анонимен източник в службите за спешно действие заяви пред руската агенция "РИА Новости", че летателният апарат, според предварителни информации, не е пренасял никакви боеприпаси. Друг местен източник, цитиран от руската агенция "Интерфакс" заяви от своя страна, че дронът е можело да носи около 18 килограма експлозиви.

След този инцидент Сухин обяви анулирането поради съображения за сигурност на парад и на концерт, предвидени в Богородски окръг за 9 май по повод на Деня на победата на Русия над нацистка Германия през 1945 г. "Това е едно трудно решение за нас, но то трябва да бъде взето. Сигурността е най-важното нещо днес. А победата ще бъде винаги в нашите сърца", каза Игор Сухин.

Няколко руски района, по-специално Курски и Белгородски, които са гранични с Украйна, както и анексираният Крим, решиха да анулират парадите по повод 9 май заради същите мотиви. Но основният парад на "Червения площад" в Москва на 9 май засега няма да бъде отменян, заяви Песков и каза, че е в ход подготовката за него.

Путин: Трябва да осигурим равни условия за всички, които с оръжие в ръка се борят за Русия

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че за всички, които се сражават за Русия с оръжие в ръка, трябва да има равни условия, предаде ТАСС.

"Трябва да обърнем специално внимание и да осигурим, непременно да осигурим, равни условия за всички, които се сражават с оръжие в ръка за Русия", заяви Путин на среща с Андрей Турчак, заместник-председател на Съвета на федерацията и ръководител на работната група по т. нар. специална военна операция в Украйна.

"За нас не е важно към коя категория принадлежи даден човек, важно е как той или тя се отнася към родината - това е принципен въпрос. И ние непременно трябва да постигнем това равенство", посочи Путин.

Президентът постави задачата да се уеднаквят заплатите на различните категории военнослужещи, участващи в специална военна операция. На срещата си с държавния глава Турчак посочи, че това на практика е направено за тези, които са на фронтовата линия. В отговор на изразено частично несъгласие от страна на президента Турчак обясни, че продължава да има дисбаланс между плащанията на "военнослужещите на договор и доброволците".

"Мобилизираният доброволец получава 195 000 рубли, независимо къде се намира - на фронтовата линия или в тила, а служещият по договор - само ако е директно на фронтовата линия", каза Турчак. Като пример политикът посочи, че началник-щабът на армейския авиационен полк, разположен в един от фронтовите райони, "по дефиниция участва в изпълнението на задачите по противовъздушна отбрана", но "получава в пъти по-малко от един тиловак, който е "отвъд чертата" в зоната на специална военна операция.

Той предложи "да се извърши прецизна законодателна работа и да се изравни положението на всички участници в специалната военна операция". "Именно това трябва да се направи", подкрепи го президентът.

Работната група по специалните операции е предложила с президентски указ 1 юли да бъде обявен на федерално равнище за Ден на ветераните от бойните действия.

Турчак каза това след срещата си с Путин. Той допълни, че има обща консолидирана позиция на всички парламентарни фракции по инициативите, представени в рамките на третия доклад на работната група, и помоли президента да ги подкрепи. От своя страна руският президент обеща да обсъди направените предложения.

Кремъл: Президентските избори в Русия ще се произведат, както е предвидено, през 2024 г., въпреки войната в Украйна

Кремъл заяви, че няма промяна и че въпреки продължаващата война в Украйна президентските избори в Русия ще се произведат в началото на 2024 г., както е предвидено, съобщи ДПА, цитирайки руската агенция Интерфакс.

"Изборите ще се състоят", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Руският президент Владимир Путин вече ясно изрази позицията си по този въпрос в президентското обръщение през февруари, добави той.

Въпреки твърдата позиция се стигна до спекулации за отлагане или отмяна на вота, отчасти поради изявления на редица официални лица, отбелязва ДПА.

Ръководителят на руската Централна избирателна комисия Ела Памфилова например обвини Запада, че саботира президентския вот. "Огромни суми са похарчени за това от западните държави, особено от Съединените щати", заяви тя днес по време на изява в университет в източния град Хабаровск.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори позицията на Памфилова и обвиненията ѝ срещу Запада.