Пълен разрив във външнополитическите отношения между Русия и САЩ не е изключен, но той не е в интересите на Москва. Това заяви в интервю за RTVI заместник-министърът на външните работи на федерацията Сергей Рябков.

"Всичко зависи изцяло от избора, който ще направят във Вашингтон. Не изключвам нищо предварително, но това, разбира се, не е нашият път и не е наш ход. Ние водим своята политика последователно, проактивно, а не реактивно, включително по отношение на Америка, като се ръководим изключително от нашите национални интереси. А в тях не се включва разрив на дипломатическите отношения със САЩ", категоричен бе Рябков. 

По отношение на срещата между директора на Централното разузнавателно управление Уилям Бърнс и шефа на руското разузнаване Сергей Наришкин на 14 ноември в Анкара, руският зам.-министър на външните работи уточни, че тя е била проведена по искане на американската страна. 

"Контактът бе иницииран от американците по линия на спецслужбите. Въпросите, които са били обсъждани, са от чувствителен характер", допълни Сергей Рябков и не пожела да даде повече подробности. 

Той обаче подчерта, че преговорната позиция на Русия, която гарантира нейната териториална цялост като част от всички субекти, включително тези, приети наскоро във федерация, е "непоклатима". 

Същевременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че след срещата в Анкара между САЩ и Русия на ниво разузнаване има впечатление, че никоя от страните няма намерение да използва ядрено оръжие, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

На връщане от Индонезия, където участва в срещата на върха на Г-20, държавният глава на Турция бе попитан за коментар на разговора между Бърнс и Наришкин, който бе проведен в централата на разузнаването в Анкара.

"Информацията, която получих от моя ръководител на разузнаването за това дали Русия и САЩ ще прибягнат тук до ядрено оръжие, е, че засега и двете страни няма да правят опити да използват ядрено оръжие. Разбира се, искаме да ги държим под строго наблюдение и да осигурим възможност често да се събират", каза Ердоган.

"Не дай си Боже, това би довело до нова световна война. Нека не даваме такава възможност", добави той.