Руски военен блогър и заклет критик на руското военно командване се самоуби, след като беше подложен на критики за разкриване на тежки руски загуби в Украйна, а поддръжниците му обвиниха пропагандаторите на Кремъл за смъртта му, предаде Асошиейтед прес.

Андрей Морозов, който е служил като войник на фронтовата линия в Украйна, заявява в последната си публикация в популярния блог "Пишат ни от Янина", че е решил да се "екзекутира", за да помогне на другарите си по оръжие да избегнат последствията от критичните му публикации, които са разгневили военното командване. Според съобщението му неназован полковник е заплашил да прекрати доставките на боеприпаси и военно оборудване за подразделението на Морозов, ако той не изтрие докладите си за тежките загуби на руските военни при превземането на Авдeeвка.

"Някои се втурнаха, за да дойдат и да дръпнат спусъка. Е, ще го направя сам. Ще се застрелям, ако никой не посмее да се заеме с тази дребна работа. И ще ви дадат танкове и хеликоптери", пише в предсмъртното си писмо Морозов в "Телеграм".

Максим Пешков, адвокат, който го познавал, потвърди смъртта на 44-годишния Морозов в изявление, като заяви, че той се е застрелял.

Блогърът, който се подвизава под псевдонима Мурз, заяви в неотдавнашна публикация, че около 16 000 руски войници са били убити, а военните са загубили около 300 бронирани машини от октомври насам, когато започна продължаващата вече четири месеца битка за Авдеевка. През уикенда руските войски завзеха града, след като украинските сили се изтеглиха от позициите си, отбелязва АП.

Руският военен блогър Андрей Морозов

Снимка: Скрийншот

Публикациите на Морозов предизвикаха гневни коментари от страната водещ на телевизионно предаване по руската държава телевизия, както и сред други, които призоваха блогърът да бъде подведен под отговорност за "дискредитиране" на армията. Няколко колеги на Морозов обвиниха критиците му за смъртта му.

В една от последните си публикации в своя канал в "Телеграм" преди да отнеме живота си, Морозов съобщава, че е бил принуден от военни служители да премахне публикацията си за руските загуби на фронта в Украйна.

Тогава той отправя и остри критики към руското военно командване за това, че си затваря очите за загубите и пренебрегва нуждите на войниците, отбелязва АП.

Морозов намеква, че руските власти може да са заговорничили да го убият или арестуват и отбеляза, че вече не вижда смисъл да продължава борбата си с недостатъчните ресурси срещу некомпетентната руска военна бюрокрация.

Той продължава да обсъжда руските военни неуспехи в Авдеевка и Донецка област и обвинява руските генерали, че напразно жертват хиляди военнослужещи, за да развият военната си кариера, както и намеква, че повечето руски журналисти лъжат за реалностите на бойното поле.

Последната му публикация в "Телеграм" е указания за неговото завещание.

Руското информационно пространство, с изключение на избрани руски пропагандисти и контролирани от Кремъл блогъри, до голяма степен оплаква смъртта на Морозов и обвиняват различни военни и политически фактори за неговата смърт. Руската пропагандистка Юлия Витязева намекна, че за самоубийството на Морозов са виновни приятелите му, които не са успели да му помогнат и използват смъртта му, за да хвърлят сянка върху руското МО и да спечелят от вниманието на социалните медии.

Военен блогър, свързан с Кремъл, признава приноса на Морозов за хуманитарната помощ на руската армия, но отбелязва, че критиките на Морозов към руското военно командване са били толкова крайно негативни, че са помогнали на Украйна. Той добавя, че е жалко, че враговете на Русия и "враждебните" мрежи на канала "Телеграм" ще използват новината за смъртта на Морозов, за да засенчат руското превземане на Авдеевка. Свързаните с групата "Вагнер" блогъри обвиниха руския телевизионен водещ Владимир Соловьов и други пропагандисти, че хулят Морозов и се подиграват със смъртта му.

Поддръжниците на хвърления в затвора руски офицер и яростен критик на руското военно командване Игор Гиркин също осъдиха критиките срещу Морозов и изтъкнаха дългогодишния му ангажимент да снабдява руските сили с оборудване и да разкрива руските военни провали.

Няколко военни блогъри обвиниха за самоубийството на Морозов неспособността на Русия да цени и усвоява различните мнения в преследване на общата цел.

Морозов беше един от малкото останали независими ултранационалистически блогъри, които открито критикуваха руското военно командване и правителство, след като през юли 2023 г. Кремъл и руското МО започнаха да консолидират контрола си върху известните руски блогъри.