Германското правителство смята, че руският опозиционер Алексей Навални най-вероятно е бил отровен. Това заяви говорителят на канцлера Ангела Меркел, Щефен Зайберт. Според руските лекари в Омск обаче изследванията на Навални не показват следи от отравяне.

Руските лекари от болницата в Омск увериха, че не са били подлагани на никакъв външен натиск или намеса от страна на властите във връзка с опозиционния лидер Алексей Навални, предаде Франс прес.

Навални беше приет в омската болница, преди да бъде преместен в Берлин.

"Не сме съгласували диагнозата с никого. Не ни е бил оказван никакъв външен натиск, нито от страна на лекари, нито от други сили", заяви на онлайн пресконференция Александър Мураховски, главен лекар на болницата в западносибирския град. "С големи усилия спасихме живота му", добави той.

Първоначалният отказ за преместването на Навални в чужбина беше определен от неговите съюзници като политическо решение, което според тях е заплашвало живота на опозиционния лидер. Съпругата му Юлия Навалная заяви, че "не се доверява" на обществената болница и каза, че са й попречили да види съпруга си, а след това и да говори с германските лекари.

Някои поддръжници на противник номер 1 на Кремъл подозират, че трансферът му е бил забавен, за да може погълнатата отрова да стане по-трудна за откриване, отбелязва АФП.

Анатолий Калиниченко, зам. директор на болницата от своя страна заяви, че според две лаборатории в Омск и в Москва в организма на Навални "не е било открито никакво вещество, което може да се смята за отрова". "Беше неловко, че журналисти и лекари със световна репутация си позволяват коментари, без да имат никаква информация", заяви той, изразявайки съжаление, и добави, че е получил десетки заплахи срещу себе си и семейството си.

44-годишният Навални е водещ опозиционен лидер, чиито публикации, разкриващи корупцията на руските елити, се споделят от много хора в социалните мрежи. В четвъртък той беше приет в реанимацията на болницата в Омск в състояние на кома и поставен на изкуствено дишане, след като му прилоша по време на пътуване със самолет. Негови близки твърдят, че става дума за "умишлено отравяне". В събота сутринта той беше изпратен в Берлин с частен самолет, нает от германска неправителствена организация, след борба между семейството му и руските лекари. Първоначално медиците заявиха, че състоянието му е прекалено нестабилно, но после разрешиха трансфера. В момента той се лекува в в берлинската болница "Шарите", една от най-реномираните в Европа. 

Германия: Навални най-вероятно е бил отровен

Междувременно германските власти смятат, че е "доста вероятно" руският опозиционен лидер, настанен в кома в берлинска болница, да е станал жертва на отравяне, съобщи днес говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от Франс прес.

"Става дума за пациент, за когото е доста вероятно да е станал жертва на отравяне", каза говорителят и оправда необходимостта при дадените обстоятелства да се осигури полицейска защита на Навални в болницата. "Подозрението не е, че Навални се е отровил сам, а че някой е го е отровил и германското правителство гледа много сериозно на това подозрение", допълни Зайберт.

Руският опозиционер Алексей Навални остава в критично, но стабилно състояние в берлинската болница "Шарите", където е на лечение. Това заяви днес координаторът на германското правителство по въпросите на Източна Европа Дирк Вайзе пред телевизия Цет Де Еф, цитирана от Асошиейтед прес.

Той уточни, че полицейските служители, разположени пред сградата на болницата, са част от мерките за полицейска защита на Навални. "Обстоятелствата, довели до критичното състояние на Алексей Навални, все още не са изяснени", каза служителят. "Очакваме пълна прозрачност и съдействие при изясняването на случая от страна на руските власти. Преди да се установи как се е случило това, е необходимо да се вземат съответните мерки за сигурност", уточни той и добави, че Навални получава най-доброто възможно лечение.