Руският опозиционен лидер Алексей Навални ще оцелее след "атаката с отрова", но ще е "извън строя" в продължение на месеци, заяви водещ активист, цитиран от Ройтерс и БТА.

Яка Бизил - основателят на германската фондация "Кино за мир", която транспортира със специален самолет Навални от Омск в Берлин - направи тази прогноза пред таблоида "Билд".

Здравето на руския опозиционер се влоши рязко по време на полет от град Томск, Западен Сибир, за столицата Москва в четвъртък. Самолетът с 44-годишния Навални бе принуден да кацне в Омск, където критикът на Кремъл бе настанен в кома в реанимацията на болница. Според негови съюзници руският опозиционер е бил отровен.

В събота специален самолет, изпратен от "Кино за мир", транспортира Навални от Омск в Берлин. От болницата "Шарите", където той е настанен, все още не са коментирали състоянието му.

Яка Бизил заяви пред "Билд", че Навални е понесъл полета добре, но това не променя "тревожната като цяло ситуация".

"Ако (руският опозиционер) премине през това невредим, на което всички се надяваме, тогава той ще е извън политическата сцена най-малко два месеца", прогнозира активистът.

От екипа на Навални междувременно отмениха насрочения за снощи интернет брифинг за неговото състояние, с аргумента че "не са готови".