Медийни публикации в Германия спекулират за ролята на канцлера Ангела Меркел за прехвърлянето на руския опозиционер Алексей Навални в берлинска болница, съобщи БНР.

Германският канцлер Ангела Меркел не е разговаряла директно с руския президент Владимир Путин по случая с предполагаемото отравяне на Алексей Навални.

Посредническата роля е поел финландския президент Саули Нинистьо, както става ясно от негово интервю. Германия реагира изключително предпазливо на съобщенията за умишлено отравяне на опозиционера.

Според германската преса на фона на кризата в Беларус и споровете около газопровода "Северен поток 2" правителството в Берлин не иска да влиза в конфликт с Кремъл.

Външният министър Хайко Маас изрази готовност за медицинска помощ, но си спести политическа оценка на случая "Навални". Вицеканцлерът Олаф Шолц подкрепи Меркел, която предложи лечение за руския опозиционер, без да настоява за изясняване на обстоятелствата около причините за състоянието му.

Вчера от правозащитната организация, която организира транспортирането на Навални, поемайки разходите както за него, така и за лечението му, заявиха, че от съображения за сигурност самолетът е кацнал не на летището, което първо е било обявено, а на друго. Така Германия се погрижи за сигурността, заяви шефът на фондацията.

Германия предложи лечение на Алексей Навални още в четвъртък, а той постъпи в болницата в Берлин едва вчера, след като руските лекари в Омск твърдяха, че транспортирането му не е безопасно. А наблюдатели в Германия твърдят, че руските власти са печелили време, за да изчистят организма на Навални от отровата.

Междувременно берлинската болница "Шарите" започна задълбочени изследвания, за да предприеме и лечение на руския опозиционер Алексей Навални. Той остава в кома, но състоянието му е стабилно, твърдят от лечебното заведение. Тестовете трябва да покажат дали дисидентът е бил отровен и ако е така, с какво.

Привържениците на Навални са убедени, че става дума за опит за политическо убийство. Кремъл категорично отрича да има пръст в това.

На 20 август опозиционерът влезе в болница по спешност, след като му призля по време на полет от град Томск в Сибир за Москва. Стана известно, че малко преди това е пил чай на летището. Самолетът извърши извънредно кацане в град Омск, а Навални беше приет в местно лечебно заведение.