Руски депутати внесоха законопроект в Държавната дума, с който се прави опит да бъде пренаписана историята, като се анулира взетото през 1954 г. решение от тогавашното съветско правителство да прехвърли Крим от Русия на Украйна, предаде Ройтерс и БТА.

Агенцията отбелязва, че този ход изглежда има за цел да създаде правна основа за Русия да твърди, че черноморският полуостров Крим, който тя обяви, че е анексирала през 2014 г., още от самото начало никога не е бил действително част от Украйна.

Законопроектът, представен от по един депутат от всяка от двете камари на руския парламент, описва предаването на Крим през 1954 г. като произволно и незаконно, тъй като не е бил проведен референдум, а тогавашните съветски власти не са имали правото да прехвърлят територии от една на друга република без съгласието на техните власти.

Руският президент Владимир Путин осъди решението от 1954 г. за предаването на полуостров Крим по времето на тогавашния съветски лидер Никита Хрушчов като нарушение на действащите по онова време правни норми.

Не е обявено кога законопроектът ще бъде обсъждан от руските депутати, отбелязва Ройтерс.