Посланикът на САЩ в Русия Лин Трейси е получила вчера достъп до задържания журналист от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, съобщи американският вестник, цитиран от Ройтерс и БТА.

Това е второто подобно посещение след задържането на Гершкович през март по обвинения в шпионаж, които той отрича. Предишната среща на американския посланик с журналиста се състоя през април, припомня Ройтерс.

Гершкович е "в добро здраве и остава силен въпреки обстоятелствата", казала Лин Трейси, цитирана от говорител на Държавния департамент на САЩ, предаде Франс прес.

На 22 юни руски съд отхвърли искането на 31-годишния американец да бъде освободен от затвор в столицата Москва и да чака на свобода съдебния си процес, припомня Ройтерс. Трейси обвини Русия, че води "заложническа дипломация".

Руските власти заявиха, че са уличили Гершкович в опит да получи военни тайни по време на пътуване до град Екатеринбург, но не предоставиха никакви доказателства в подкрепа на това твърдение. "Уолстрийт джърнъл" отрече обвиненията срещу журналиста, които според изданието са свързани с работата му.

Задържаният журналист от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович в стъклена клетка по време на изслушване в московски съд на 18 април

Снимка: AP/БТА

Гершкович е първият чуждестранен журналист, задържан в Русия по обвинения в шпионаж след края на Студената война. Американецът бе арестуван на фона на високото напрежение между Вашингтон и Москва заради руската пълномащабна инвазия в Украйна, на която Съединените щати оказват военна и финансова подкрепа, отбелязва АФП.

Въпреки дълбокото замразяване на отношенията има някои признаци, че двете страни продължават да поддържат контакти, отбеляза наскоро Ройтерс. Преди седмица например външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че посланик Лин Трейси е разговаряла с представители на руските власти и е дала "сигнали", че САЩ не са замесени в бунта на частната военна компания "Вагнер", както и че тя е изразила надежда, че руският ядрен арсенал ще бъде опазен.

На 1 юли пък американски медии съобщиха, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е обадил на ръководителя на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, за да увери Кремъл, че САЩ нямат нищо общо с опита за метеж.