Най-малко четирима души са убити и девет ранени при руска ракетна атака тази нощ, при която бе поразена жилищна сграда в украинския град Лвов, съобщи украинския вътрешен министър Игор Клименко. Спасителни екипи претърсват отломките за още хора, които може да са затрупани под тях.

При ракетната атака са били нанесени щети на около 60 апартамента и 50 автомобила, съобщи по-рано кметът Лвов Андрий Садови, цитиран от Ройтерс.

В по-ранна публикация Садови заяви, че при нападението са убити трима души и ранени осем.

Той определи ракетната атака като най-голямата срещу гражданската инфраструктура на Лвов от началото на войната.

Ръководителят на Лвовската ОВА Максим Козицки публикува видео от мястото на удара на ракетни фрагменти в Лвов.

Властите на Лвов съобщиха за атаката, след като на много места в Украйна бе обявена въздушна тревога.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща "осезаем отговор" на руския ракетен удар по жилищния блок в Лвов, предаде Франс прес.

"Последствията от среднощната атака на руските терористи", заяви той в публикация в социалната мрежа Телеграм, прдидружена от видео, показващо разрушена сграда. "За съжаление, има загинали и ранени. Определено ще има отговор на действията на врага. И то осезаем."

Украинската противовъздушна отбрана е свалила седем от общо 10-те ракети, изстреляни от Русия. По данни на украинските военновъздушни сили ракетите първоначално са летели към Киев, но след това са променили маршрута си и са се насочили на запад.

Козицкий каза, че и трите ракети "Калибър", които не са били свалени от противовъздушната отбрана, са улучили цели в Лвов.

МААЕ поиска по-широк достъп до Запорожката АЕЦ

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поиска вчера достъп до всички сгради на окупираната от руските сили Запорожка АЕЦ в Украйна, за да се увери, че на обекта няма мини или експлозиви, предаде Франс прес.

"С покачването на напрежението и с нарастването на военната активност в района на нашите експерти трябва да бъде дадена възможност да проверят фактите на място" по "независим и обективен" начин, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

"От решаващо значение е да бъде изяснена ситуацията" в момент, в който двете страни се обвиняват взаимно в планиране на "провокация" или "атака", изтъкна Гроси.

През последните няколко седмици служители на МААЕ инспектира различни части от комплекса на Запорожката АЕЦ, като казват, че досега не са забелязали следи от мини или експлозиви. Агенцията на ООН обаче засега не разполага с достъп до покривите на помещенията, в които се помещават реактори 3 и 4 на атомната електроцентрала, и до определени зони от охладителната система на централата.

Военното присъствие "изглежда непроменено", съобщава още МААЕ, която информира още, че в последно време не е забелязала обстрел в близост до централата.

Киев обвини тази седмица Москва, че подготвя "провокация" на обекта, а Русия уверява, че Украйна планира "атака" срещу съоръжението.

Зеленски говори пред Си Ен ЕН за забавеното контранастъпление

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за телевизия Си Ен Ен, че е искал контранастъплението срещу руските сили да започне по-рано и че за тази цел е молел западните съюзници да ускорят доставката на оръжия, предаде Ройтерс.

"Исках контранастъплението да започне много по-рано, защото всички разбираха, че ако контранастъплението започне по-късно, то по-голяма част от територията ни ще бъде минирана", каза украинският лидер, като поясни, че със забавянето е била дадена възможност на руските сили да поставят повече мини и да укрепят по-добре защитните си линии.

Според Зеленски трудности на бойното поле са забавили контраофанзивата на Киев, която има за цел изтласкването на руските сили от териториите в Източна и Южна Украйна, които се намират под техен контрол.

В интервюто за Си Ен Ен Зеленски отново призова съюзниците си да дадат на Украйна по-усъвършенствани оръжия, като например изтребители Ф-16 и ракети с по-голям обсег. Освен това той благодари на Вашингтон и на европейските съюзници за подкрепата.

"Дори не става дума за украинско преимущество в небето, а просто за изравняване на силите с руснаците", изтъкна Зеленски.

Миналата седмица украинският президент каза, че контранастъплението върви по-бавно от желаното, но подчерта, че украинските сили напредват по всички направления, припомня Ройтерс.