Русия заяви, че ще обсъжда контрола върху ядрените оръжия с американците само когато те престанат да се отнасят враждебно към Москва, предаде Франс прес.

Споразумението "Нов СТАРТ" - последният двустранен договор за контрол на ядрените оръжия между двете страни, изтича през 2026 г. и бъдещето му е под въпрос, припомня БТА. Москва също така е в процес на отмяна на ангажимента си да не извършва изпитания на атомни бомби.

"Смятаме, че без промяна в дълбоко и фундаментално враждебното отношение на САЩ към Русия е просто невъзможно да се възобнови диалогът за стратегическа стабилност, включително по темата за Нов СТАРТ", заяви пред руски медии заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков. Той каза, че Вашингтон предлага да се възобнови диалогът по тези въпроси, но това да се прави "отделно от всичко случващо се". Под "всичко случващо се" Рябков вероятно имаше предвид многобройните конфликти, противопоставящи двете страни, и по-конкретно Украйна, която американците подкрепят срещу агресията на Москва.

"Ще отговорим на американците в подходящия момент. Под каква форма? Все още е твърде рано да се каже", добави заместник-министърът.

Горната камара на руския парламент одобри днес отмяната на ратификацията на Договора за забрана на ядрените опити (ДЗЯО), което е още една пречка за неразпространението на ядреното оръжие.

Съветът на Федерацията - горната камара на руския парламент - одобри закона, с който се оттегля ратификацията на ДВЗЯО, предаде Ройтерс. Това е последният етап, преди президентът Владимир Путин да подпише закона. В подкрепа на закона гласуваха всичките 156 сенатори, присъствали на заседанието. Преди това законът мина на три четения в долната камара на парламента - Държавната дума.

В прилежащите към закона документи се отбелязва, че той е изготвен с цел възстановяване на равнопоставеността в задълженията в областта на контрола върху ядреното въоръжаване, посочва ТАСС. Направена е и промяна в името на закона - премахната е думата "ратификация".

ТАСС припомня, че Русия е подписала ДВЗЯО на 24 септември 1996 г. в Ню Йорк и го ратифицирала на 27 май 2000 г. Многостранното споразумение трябваше да бъде основен инструмент, в съгласие с международното право, за прекратяването на каквито и да е ядрени опити. Досега обаче договорът така и не е влязъл в сила, тъй като не са го ратифицирали осем от подписалите го 44 страни, разполагащи с ядрени оръжия или с евентуални възможности за тяхното създаване, отбелязва руската осведомителна агенция.

"Неизпълнението от страна на САЩ, Китай, Египет, Израел, Иран, Индия, КНДР и Пакистан на вътрешнодържавните процедури, необходими за влизането на договора в сила, демонстрират липсата на готовност да се поеме целият обем от задължения, произтичащи от споразумението, и принуждава Руската федерация да предприеме съответните мерки, насочени към стабилизирането на баланса относно договорните задължения", гласи становището на депутатите, цитирано от ТАСС.

В документите се подчертава, че законът позволява на Русия да оттегли ратификацията, като в същото време "остава страна по договора с всички произтичащи от това права и задължения". Президентът Путин беше казал, че оттеглянето на руската ратификация на ДВЗЯО е "огледален отговор" на позицията на САЩ, които са подписали, но така и не са ратифицирали документа.

От своя страна през юни САЩ заявиха, че са готови да спазват ограниченията за броя на ядрените бойни глави, определени в споразумението за неразпространение "Нов старт", "стига Русия да направи същото".

Няколко месеца по-рано, през февруари, Русия преустанови участието си в този двустранен договор, чийто срок изтича през 2026 г. Москва и Вашингтон притежават общо близо 90% от всички ядрени оръжия в света, припомня АФП.