Руските депутати одобриха днес на първо четене проектобюджет за 2024-2026 г., в който се предвижда увеличение от близо 70% на военните разходи за следващата година, предаде Франс прес.

Според АФП това е индикация, че Кремъл преориентира цялата си политика към войната в Украйна.

В Думата (долната камара на руския парламент) 320 депутати гласуваха "за" тригодишния бюджет, а 80 гласуваха "против". Според Франс прес проектобюджетът е бил представен накратко и не е имало реални дебати по него.

Сериозното увеличение на военните разходи показва решимостта на Москва да продължи войната си в Украйна въпреки високата човешка и икономическа цена, която плаща за нея, отбелязва АФП.

Руското правителство не крие намеренията си.

Бюджетът за 2024 г. "е насочен към нашата основна задача: да гарантираме победата си", каза днес финансовият министър Антон Силуанов в парламента, преди гласуването на проектобюджета.

"Всичко за фронта, всичко за победата!", заяви Леонид Слуцки, председател на националистическата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР) и на комисията по външни работи в Думата.

В края на миналия месец Кремъл заяви, че е "абсолютно необходимо" да бъдат увеличени военните разходи предвид ситуацията със сигурността, припомня БТА.