Русия спира да плаща вноските си в Парламентарната асамблея на Организацията за черноморско икономическо сътрудничествои (ОЧИС)* ще обмисли дали е възможно да продължи работата си в организацията. Това обяви за ТАСС и. д. ръководителката на постоянната делегация на горната камара на руския парламент в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество Олга Тимофеева, цитирана от БТА. 

Украинците се опитват да изключат Русия от организацията, която самата тя създаде заедно с Турция, заяви Тимофеева. По нейните думи на заседанието на асамблеята "украинската делегация е направила истински цирк, опитвайки се да хвърли вината за всички проблеми върху Русия". 

Междувременно сръбският външен министър Ивица Дачич каза, че Сърбия е готова да помогне за разрешаване на проблемите в ОЧИС и да поеме председателството на организацията през 2023 г.

На среща с генералния секретар на ОЧИС Лазар Комънеску Дачич е изразил готовност Белград да се включи активно в рамките на ОЧИС, за да допринесе за решаването на всички важни въпроси, включително въпроса за председателството, съобщава телевизия Ен1. По думите наминистъра е необходим диалог, както и сътрудничество между всички членове на ОЧИС.

Комънеску е цитиран да казва, че секретариатът на ОЧИС е готов да се консултира в тясно сътрудничество с Белград за постигане на конструктивни решения и връщане на организацията към основните ѝ дейности в интерес на всички нейни членове.

*Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (съкратено ОЧИС) е междудържавна икономическа организация за сътрудничество в региона на Черно море. Бива определяна и като "икономическа организация от регионален тип", "икономическо обединение на държави от Черноморския регион", а може да се срещне и под наименованията "Пакт за черноморско икономическо сътрудничество" (ПAЧИС), "Зона за черноморско икономическо сътрудничество" (ЗЧИС), четем в Уикипедия. Страни-членки на организацията са: Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Черна гора, Турция и Украйна.