Руските депутати гласуваха единодушно за официалното оттегляне на страната от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа - ключово споразумение в областта на сигурността от времето на Студената война, предадоха Асошиейтед прес и БТА. Това става повече от осем години след като Москва преустанови участието си в него.

Гласуването се състоя по-малко от седмица, след като на 10 май руският президент Владимир Путин представи проектозакон за денонсиране от Русия на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, който имаше за цел да попречи на съперничещите си през Студената война страни да струпват сили на или в близост до общите си граници.

Договорът бе подписан през ноември 1990 г., но бе изцяло ратифициран едва две години по-късно.

В началото на 2015 г. Русия за първи път обяви намерението си изцяло да се оттегли от договора. От февруари миналата година заради така наречената специална военна операция на Москва в Украйна стотици хиляди руски военнослужещи навлязоха в съседната държава, която граничи с членките на НАТО Полша, Словакия, Румъния и Унгария.

Назначеният от Путин негов официален представител при обсъжданията в парламента - заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, заяви днес пред Държавната дума, че страните от НАТО са "направили невъзможно" оставането на Русия в договора, като са позволили разширяването на алианса в Централна и Източна Европа.

Освен това в интервю, публикувано вчера в издавания от Държавната дума седмичник "Парламентская газета", Рябков определи договора и като "противоречащ на интересите на Русия в областта на сигурността".

Пред руските депутати Рябков посочи, че завършването на процеса на оттеглянето ще отнеме около шест месеца.