Русия не преговаря със сирийското правителство за доставка на модерни ракети "земя-въздух" С-300 и не смята, че Дамаск се нуждае от такива, съобщи висш помощник на руския президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и БТА.

Помощникът на Путин по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин направи този коментар пред в. "Известия" след посещение тази седмица в Москва на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който ожесточено лобира пред руския президент да не се извършват такива доставки.

Миналия месец Русия намекна, че може да достави оръжията на сирийския президент Башар Асад - въпреки възраженията на Израел - след западните военни удари в Сирия. Руският външен министър Сергей Лавров тогава каза, че ударите са освободили Русия от каквото и да било морално задължение да задържи доставките, а руският в. "Комерсант" цитира неназовани военни източници, според които било възможно доставките да започнат в най-близко бъдеще.

Изказването на Кожин, толкова скоро след разговорите на Нетаняху с Путин в Москва, подсказва, че лобирането на израелския премиер е дало резултат, поне засега, отбелязва Ройтерс.

За момента не водим преговори за никакви доставки на съвременни нови системи, каза Кожин за в. "Известия", запитан за възможността за предаване на системи С-300 на Сирия. Сирийските въоръжени сили имат "всичко необходимо", добави той.

Междувременно Иран днес подкрепи правото на Сирия да се защитава срещу агресия от страна на Израел, като обвини останалите страни, че не осъждат атаките срещу регионалния му съюзник.

"Иран твърдо осъжда атаките срещу Сирия. Мълчанието на международната общност поощрява израелската агресия. Сирия има пълното право да се защитава", каза говорителят на външното министерство Бахрам Гасеми, цитиран от държавната телевизия.

Израел заяви, че вчера е атакувал почти цялата иранска военна структура в Сирия, след като ирански сили за първи път са изстреляли ракети по територия под израелски контрол - най-мащабната досега военна конфронтация между двата противника.

Техеран и неговите съюзни шиитски милиции подкрепят сирийския президент Башар ал Асад, припомня Ройтерс.

От Ислямската революция през 1979 г. насам Иран отказва да признае Израел.