Положението в Черноморския регион сериозно се е влошило през последните години в резултат от действията на САЩ и съюзниците им в НАТО, като са нараснали рисковете във военната сфера. Такъв извод бе направен на състоялото се днес заседание на колегията на министерството на външните работи на Русия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение от ведомството.

От министерството отбелязаха, че в региона са се запазили "негативните тенденции в отношенията между влизащите в него страни" и че колегията е изтъкнала колко е важно да се поддържа "стабилността и сигурността" в Черноморския регион чрез "укрепване на доверието" и "сътрудничество във военнополитическата сфера".

На заседанието са били разгледани "възможностите за по-ефективно използване на потенциала" на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество или на Комисията по защита на Черно море от замърсяване с цел постигане на по-задълбочено взаимодействие с черноморските държави. Ръководството на министерството е препоръчало по-активно да се работи с тези държави, главно с Турция, а също и с ЕС, "доколкото това отговаря на руските интереси". Обсъдени са били и перспективите за работа върху "съвместния морски дневен ред в Черно море" в съответствие с Бургаската декларация, приета на 31 май т.г. от България, Грузия, Молдова, Русия, Румъния, Турция и Украйна.

Членовете на колегията потвърдиха, че в региона трябва да се разширява сътрудничеството в екологичната, транспортната, енергийната, културната, туристическата и други сфери, като се набляга на контакти на местно и регионално ниво и да се поощряват връзките с културни и научни кръгове, а също с широката общественост, отбелязва ТАСС.