Дрон се разби близо до газоразпределителна станция югоизточно от Москва. Изглежда, че става дума за неуспешно нападение на 110 километра от центъра на руската столица, заяви губернаторът на Московска област Андрей Воробьов, цитиран от Ройтерс и БТА.

Воробьов съобщи за случая близо до град Коломна малко след като руското министерство на отбраната обвини Украйна, че се е опитала да нанесе два удара с дронове през нощта в Южна Русия.

Украйна не е поемала публично отговорност за нападения в Русия. Ако Киев е отговорен за случая, това би представлявал най-близкият до Москва украински опит за атака с дрон, откакто Русия нахлу в Украйна преди около година, отбелязва Ройтерс. 

Публикации в социалните мрежи показаха сиви метални отломки от дрон на място, за което се твърдеше, че е близо до Коломна. 

Според Воробьов дронът изглежда е имал за цел да порази "обект от гражданската инфраструктура", но не са били нанесени поражения. По думите му Федералната служба за сигурност на Русия се занимава със ситуацията и няма опасност за населението.

На фона на съобщенията за атаки с дронове, стана ясно, че голям пожар е избухнал снощи в петролна рафинерия в южното руско пристанище Туапсе, съобщиха представители на местните власти, цитирани от ДПА. Пожарът обхванал площ от 200 квадратни метра, преди да бъде изгасен, съобщи местната администрация в социалната мрежа ВКонтакте. Стълбове черен дим се издигаха в небето над града, показват видеа, а местни жители твърдят, че са чули експлозии. 

Руските власти не дадоха информация за причините за пожара. В няколко канала в "Телеграм" се появиха съобщения за предполагаеми атаки с дронове срещу рафинерията на черноморското крайбрежие в Краснодарския край, сравнително близо до Украйна. А РИА Новости предаде, че в района е бил забелязан безпилотен летателен апарат.

По-рано изтребители бяха вдигнати над Санкт Петербург заради летящ обект в небето над Ленинградска област, а летище Пулково спря да приема самолети. Въздушното пространство над областта бе затворено за всички полети, за да се окаже по-късно, че летящият обект идвал откъм Финския залив, а след това местните власти съобщиха, че ставало дума за учение.

В хода на руската инвазия в Украйна се появяваха многократни съобщения за украински атаки срещу обекти на руска територия, включително с дронове. Украинските власти обикновено се въздържат да коментират подобни инциденти, отбелязва ДПА.