Изтребители са били вдигнати над Санкт Петербург заради летящ обект в небето над Ленинградска област. Летище Пулково спря да приема самолети, а въздушното пространство над областта бе затворено за всички полети, съобщиха местните медии.

"Летище Пулково обяви закъснения на полетите до 12 часа местно време.

"200 квадратни километра въздушно пространство са затворени над Санкт Петербург и Ленинградска област", пише "База". - На територията е въведен планът "Ковьор" (Килим) - той се въвежда в случай на незаконно преминаване на границата, както и при поява на неидентифицирани обекти във въздушното пространство".

Малко по-късно извънредният план бе отменен, като бе съобщено, че летящият обект е идвал откъм Финския залив, а вече след това местните власти съобщиха, че е ставало дума за учение. "Бяха отработени откриването, прехващането и идентифицирането на целта на предполагаемия нарушител, както и взаимодействието със службите за спешна помощ. Участваха изтребители от дежурните сили за противовъздушна отбрана", се казва в съобщението.

През нощта в поне три региона на Русия - Белгородска и Брянска област и Република Адигея - бяха извършени нападения с украински дронове по различни цели.

Значението на сигнала "Ковьор" е описано във федералните правила за въздушното пространство на Русия. Този сигнал се подава от органите за противовъздушна отбрана в следните ситуации:

- в случай на незаконно пресичане на държавната граница на Руската федерация;

- въздухоплавателно средство нарушител е атакувано с оръжия и военна техника на руските въоръжени сили;

- когато във въздушното пространство се появят неидентифицирани въздухоплавателни средства или "други обекти".

Сигналът се подава от органите за противовъздушна отбрана "в изключителни случаи". Сигналът изисква незабавно кацане или изтегляне от района на всички въздухоплавателни средства във въздуха - с изключение на военни въздухоплавателни средства и самолети, изпълняващи "задачи по търсене и спасяване".

Вероятната повреда на руския самолет за далечно радиолокационно откриване и контрол А-50 на беларуското летище в Мачулишчи ще доведе до ограничаване на руските въздушни операции, прогнозира в същото време британското разузнаване.

Британското министерство на отбраната припомня, че на 26 февруари 2023 г. беларуската партизанска група BYPOL и опозиционни лидери в изгнание съобщиха, че самолет А-50 е бил повреден при атака с дрон на авиобазата в Мачулишчи. BYPOL съобщава за две експлозии и повреди на предната и средната част на А-50, както и на радарната антена.

А-50 е руски самолет за далечно радиолокационно откриване и управление. Ролята му е да показва въздушната обстановка с идентифицираните цели и да осигурява координация със съседните изтребители.

"Щетите на самолета не са официално потвърдени. Въпреки това загубата на А-50 ще бъде значителна, тъй като той играе ключова роля в руските въздушни операции за осигуряване на картина на въздушния бой. Вероятно на въоръжение ще останат шест бойни А-50 което допълнително ще ограничи руските въздушни операции", смята британското разузнаване.

Русия променя тактиката си на щурмови действия, смятат експертите от американския Институт за изследване на войната, позовавайки се на разкази на украински военни.

Щурмовият отряд е подразделение с размерите на батальон, оптимизирано за фронтални атаки срещу укрепени райони. Той се състои от шест основни бойни танка Т-72, 12 бойни машини на пехотата, както и комплект преносими термобарични ракетни установки, противотанкови управляеми ракетни системи, теглена артилерия и самоходни минохвъргачки.

Щурмовият отряд включва три щурмови роти и танково отделение. Всяка щурмова рота разполага с команден елемент, два щурмови "взвода" (чиято численост е много по-малка от щатната), група безпилотни летателни апарати, група бойни бронирани машини, взвод за огнева поддръжка и взвод за артилерийска поддръжка. Има също така резервна секция и секция за медицинска евакуация.

Всяка рота разполага с един танк и четири бойни машини на пехотата БМП/БМД-2 с противотанкови оръдия, тежки картечници и минохвъргачки.

Основните маневрени елементи на съединението са щурмови отряди от 12 до 15 души, разделени на тактически групи от по трима души. Щурмът се провежда за по-малко от минута от началото на артилерийския огън по откритите укрепени позиции, а минометният огън се контролира от командира на взвода.

Танковете Т-72 най-често се използват за огнева поддръжка откъм тила.

По този начин руските войски се опитват да трансформират формированията си в по-малки и по-маневрени формирования от онези, използвани в началото на войната.